Україна «лідирує» за кількістю постраждалих журналістів – Репортери без кордонів

December 16, 2014

Україна опинилася на першому місці у світі за кількістю журналістів, яких було вкрадено, атаковано або заарештовано у 2014 році, згідно зі звітом «Репортерів без кордонів».

Впродовж 2014 року в Україні було викрадено 33 журналісти – це більше, ніж навіть у Лівії (29) та Сирії (27). 47 журналістів в Україні заарештовано(в Єгипті – 46, в Ірані та Непалі – по 45), 215 журналістів зазнало погроз або нападів (наступна в цьому антирейтингу Венесуела із показником в півтори рази меншим – 134 журналісти).

Східну Україну (Донецьку та Луганську області) «Репортери без кордонів» називають серед п’яти найнебезпечніших точок для журналістів у світі, поряд з Іраком, Сирією, Лівією, Пакистаном та Колумбією. При цьому відзначається, що найбільш нараженими на небезпеку в Україні є місцеві журналісти на окупованих територіях: вони зазнають постійних погроз, цензури, їх редакції обшукуються.

Напади на журналістівта погрози їм «Репортери без кордонів» відносять переважно до часів Майдану. У той же час, за їх свідченнями,арешти журналістів значною мірою стосуються зони бойових дій, де журналістів затримують у грубій манері без будь-яких пояснень як сепаратисти, так і представники державної влади України.

В цілому у світі у 2014 році, за даними «Репортерів без кордонів», відбулося 66 вбивств журналістів. В тому числі в Україні – шість, що вивело Україну на третє місце за цим сумним показником. Гіршою ситуація є лише у Сирії (15 убивств журналістів) та Палестині (7). Також до «п’ятірки найсмертельніших» країн для журналістів «Репортери без кордонів» включили Ірак та Лівію (чотири журналісти вбито в кожній з країн).