Україна втрачає позиції у рейтингу свободи слова

January 31, 2013
Тридцятого січня міжнародна організація “Репортери без кордонів” оприлюднила свій щорічний Всесвітній Індекс Свободи Слова. Україна посіла 126 місце зі 179 країн світу., що на 10 позицій нижче, ніж у минулому році (у 2012 – 116 місце) Таким чином, Україна зараз за рівнем свободи слова знаходиться між Алжиром та Гондурасом.

За словами Йохана Біра, керівника Європейського Бюро “Репортерів без кордонів” цей рік став найгіршим роком для України у сфері свободи слова починаючи з часів Помаранчевої революції – різко зросла кількість фізичних нападів та з’явились факти, які свідчать про політичну цензуру”.

Оксана Романюк, представник Репортерів без кордонів в Україні, повідомила, що  “у 2012 було зафіксовано рекордну кількість порушень прав журналістів за останні 10 років. Зокрема, кількість випадків фізичної агресії у 2012 зросла майже у три рази порівняно з попереднім роком, в українських ЗМІ зафіксовано факти політичної цензури, та зросла кількість замовчуваних тем.”

Перші місця цьогорічного Індексу Свободи Слова знову очолили фаворити 2012 року –  Фінляндія, Нідерланди, та Норвегія. Останні три позиції в рейтингу теж лишились незмінними – їх традиційно посіли Туркменістан, Північна Корея, та Еритрея.  

Детальнішу інформація можна отримати за лінком: http://en.rshttpf.org/press-freedom-index-2013,1054.html