Українська команда повернулась із Оксфордських змагань з медіа права

April 7, 2011
Вже вдруге українська команда взяла участь у студентських змаганнях з медіа права The Monroe  Price International Moot Court Competition. Наші студенти під керівництвом тренера Тараса Шевченка на високому рівні проявили себе та увійшли до чвертьфіналу змагань, зігравши з командами Пакистану та Греції, та все ж програли у чвертьфіналі команді з Пенсільванії (США). Українська команда програла американцям з розривом лише у одне очко. Переможцями ж змагань стали студенти з Сербії.

Українська команда з учасником від команди-переможця із Сербії, а також своїм тренером Тарасом Шевченком та суддею від України Антоніною Черевко

Українську команду цього року представляли вихованці Національного університету «Києво-Могилянська академія» капітан команди Аліна Свідерська, а також Анна Балацька, Броніслав Тоцький та Тетяна Мацюк.

Нагадаємо, що минулого року українська команда також увійшла до чвертьфіналу змагань та програла переможцям тогорічних змагань.

Команда могилянців цього року була не єдиною представницею України на The Monroe  Price International Moot Court Competition, сили свої показували також студенти з Харківської юридичної академії.

The Monroe  Price International Moot Court Competition  – змагання з медіа права для студентів, які проходили цьогоріч в Оксфорді вже вчетверте. За історію їх існування Україну щороку представляють там визнані експерти у якості суддів та талановиті українські студенти у якості учасників.

Суть самих змагань полягає в тому, щоби учасники комплексно дослідили поставлену перед ними проблематику (в якій право на свободу висловлювання вступає в конфлікт з іншими правами), пройшовши при цьому два етапи:

1. Письмовий – в рамках якого члени команди досліджують матеріали справи та оформлюють письмовий меморандум як зі сторони Заявника, так і зі сторони Уряду країни-відповідача.

2. Усний – що включає безпосередні слухання справи у модельному/вигаданому Суді (Міжнародний суд з прав людини, в складі якого створена спеціальна Палата «Міжнародний суд зі свободи слова»).

Власне усний етап змагань традиційно проходить в Оксфорді, куди приїздять висловити на модельному суді свої аргументи найкращі команди, які успішно пройшли письмовий етап змагань. Місце проведення усного етапу було обрано не випадково, адже, за словами учасників, стіни Оксфордського університету надихають та спонукають до перемоги.

Українська команда з суддями та опонентами

Судять учасників визнані експерти: професори права, судді Європейського суду та судів деяких національних юрисдикцій, члени неурядових медіаорганізацій, а також партнери відомих юридичних фірм. Суддями в Оксфорді від України цього року були Наталія Петрова (адвокат, проект «Україна: Верховенство права») та Антоніна Черевко (представник International Media Support). Тренер української команди Тарас Шевченко судив команди перших два роки існування змагань.

Участь української команди у Оксфордських змаганнях відбулася за фінансової підтримки Міжнародної неурядової організації «International Media Support».