Український IP-офіс продовжує виконувати функції Міжнародного пошукового органу та Органу міжнародної попередньої експертизи

July 12, 2023

10 липня 2023 року на засіданні Генеральної асамблеї Всесвітньої організації інтелектуальної власності (далі – ВОІВ) прийняли рішення, за яким  IP (Intellectual Property) офіс України продовжить виконувати функції Міжнародного пошукового органу (далі – МПО) та Органу міжнародної попередньої експертизи (далі – ОМПЕ). 

З 5 лютого 2016 року ці функції виконував Укрпатент – як наслідок підписання Угоди між Державним підприємством “Український інститут інтелектуальної власності” та ВОІВ.

Статус МПО та ОМПЕ сьогодні мають лише 24 IP-відомства у світі. Серед них Європейське патентне відомство, Відомство США з патентів та торговельних марок, Японське патентне відомство та інші. 

Статус Міжнародного пошукового органу означає, що до IP-офісу може звернутися заявник із наміром отримати правову охорону на винахід, а IP-офіс має повноваження провести міжнародний пошук та виявити відповідний рівень техніки. Після цього IP-офіс може скласти звіт про міжнародний пошук з класифікацією об’єкта винаходу, з відомостями щодо областей техніки, з посиланнями на документи, які стосуються предмету пошуку.

Статус Органу міжнародної попередньої експертизи означає, що IP- офіс має повноваження складати попередній та незобов’язувальний висновок про те, чи є заявлений винахід новим, таким, що має винахідницький рівень, та промислово придатним.

Яке значення цих статусів? 

  • Українські винахідники матимуть спрощений доступ до міжнародної охорони їхніх прав та до інструментів міжнародного пошуку та попередньої експертизи;
  • ІР-офіс України тепер може розглядати будь-які міжнародні заявки, подані від держав-членів Договору про патентну кооперацію, та проводити щодо них експертизи.

Перший заступник директора IP-офісу, Богдан Падучак, наголосив:

“Це підтвердження високої якості патентної експертизи, організаційної та адміністративної структури українського IP-офісу, адже регулювання системи PCT встановлює високі критерії щодо компетенцій патентних експертів, їх кількості, наявності достатніх технічних засобів для проведення патентних пошуків, системи менеджменту якості відомства, яка була впроваджена в нашому Офісі відповідно до вимог міжнародного стандарту ISO 9001:2015, та отримала сертифікат відповідності від компанії DEKRA Certification”.

Що потрібно знати про реформу сфери інтелектуальної власності:

  • В 2022 році в Україні відбулася реформа сфери інтелектуальної власності. Створили Національний орган інтелектуальної власності (НОІВ), серед завдань якого здійснення функції  “Міжнародного пошукового органу” та “Органу міжнародної попередньої експертизи” відповідно до Договору про патентну кооперацію.
  • З 8 листопада 2022 року функції НОІВ виконує державна організація “Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій” (УКРНОІВІ). 
  • Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій є IP офісом України. 

Одним з євроінтеграційних законів став Закон України “Про авторське право і суміжні права”, який набрав чинності 1 січня 2023 року. Про його новели читайте за посиланням.

  1.  IP-офіс – загальноприйнята назва інституцій, що займаються інтелектуальною власністю (Intellectual Property), у багатьох західних країнах.