Унормувати Нацраду

June 13, 2008

Тринадцятого червня 2008 року до Верховної Ради України н. д. Володимир Ландік (фракція Партії регіонів) вніс на заміну законопроект про внесення змін до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» (щодо приведення у відповідність чинному законодавству України) №2371. У порівнянні з попередньою редакцією народний депутат додав у законопроект положення щодо припинення повноважень членів Національної ради. Зміни, що пропонуються, викликані тим, що існуючий закон не надає чіткого уявлення про те, що мають робити члени Національної ради після завершення терміну їх повноважень. Така ситуація призвела до того, що на цей момент два члени Національної ради продовжують повноваження понад встановлені 5 років.

Автор пропонує встановити, що член Нацради, термін повноважень якого закінчився відповідно до цього закону, вважається у відставці з дня припинення його повноважень.

Крім того, законопроектом встановлено, що повноваження членів Національної ради, призначених Президентом України, припиняються незалежно від терміну перебування на посаді з дня прийняття рішення щодо першого після чергових виборів Президента України звіту про діяльність Національної ради.

Крім того, пропонується дострокове позбавлення членів Національної ради за неподання щорічного звіту, а також у разі подання заяви про звільнення з посади за власним бажанням або прийняттям відставки, припинення ним громадянства України або виїзду на постійне проживання за межі України, набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо члена, неможливості виконувати свої обов’язки за станом здоров’я протягом шести і більше місяців за наявності медичного висновку, підтвердженого судом, неучасті у засіданнях Національної ради без поважних причин протягом двох місяців, визнання його недієздатним або обмеження його цивільної дієздатності, визнання його безвісно відсутнім чи оголошення його померлим, смерті.

Повний текст законопроекту