Урегулювання захисту викривачів в Україні: експерти обговорили законодавчі гарантії

October 22, 2015

В рамках ІНІЦІАТИВИ 11, спрямованої на захист викривачів в Україні, було погоджено ключові положення законопроекту

Завдяки експертному обговоренню на тему гарантій захисту викривачів в Україні, що відбулося 20 жовтня 2015 р., учасники погодили концепцію відповідного законопроекту. Насамперед, експерти громадських організацій та аналітичних центрів, які є співзасновниками ІНІЦІАТИВИ 11, запропонували до обговорення ключові положення пропонованого законопроекту.

Так, учасники погодили доцільність широкої сфери дії закону про захист викривачів, який охоплював би як публічну, так і приватну сфери. Також експерти обговорили можливі канали для викриття інформації, які були б найбільш ефективними і безпечними для викривача, – внутрішні, регуляторні та зовнішні. Учасники дійшли висновку, що в цілях захисту викривачів найбільш оптимальним буде призначення окремого Представника Омбудсмана України саме з питань захисту викривачів.

Як очікується, у разі прийняття Парламентом пропонованого законопроекту буде створено сприятливу систему гарантій для викривачів, які ставлять під ризик своє життя, репутацію чи кар’єру тощо задля викриття інформації в інтересах суспільства.

У обговоренні взяли участь експерти з різних сфер, в тому числі представників приватного бізнесу, щоб скористатися прекрасною нагодою разом виробити найбільш ефективні механізми захисту викривачів. Зокрема, до дискусії долучились юрист компанії Luxoft Ukraine Оксана БУЛБА, від ЮФ Єгоров, Пугінскій, Афанасьєв і партнери – Тарас КИСЛИЙ, експерт Blueprint for Free Speech Сьюлетт ДРЕЙФУС (із Австралії), народний депутат України Руслан СИДОРОВИЧ, помічниця депутата Віктора Чумака, представник Ради Європи Максим КЛЮЧАР, медіаюрист Інституту масової інформації Роман ГОЛОВЕНКО, експерт НДІ інформатики і права НАПрН України Ганна КРАСНОСТУП, виконавчий директор Центру Протидії Корупції Дарія КАЛЕНЮК, а також експерти Transparency International Україна, активісти Руху ЧЕСНО та Центру ЮЕЙ, юристи Інституту Медіа Права.

Обговорення проходило за модерації Оксани НЕСТЕРЕНКО та Тетяни СЕМІЛЕТКО, із команди розробників законопроекту.

1-ви

2-вик

3-вик

Надалі заплановано доопрацювання тексту законопроекту, його оприлюднення із одночасним ініціюванням дискусій серед експертів, зокрема антикорупціної групи Реанімаціного пакету реформ, задля отримання змістовних коментаріі та пропозицій.

Сторінка Ініціативи 11 у Фейсбук: www.facebook.com/initiative11

Текст концепції законопроекту про захист викривачів