Уряд визначатиме умови оплати праці журналістів Суспільного мовника

December 29, 2014
Під час нічного засідання Верховна Рада прийняла урядовий Закон про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України ( проект № 1577, КМУ).

Відповідно до нього, народні депутати внесли зміни до Закону України «Про суспільне телебачення та радіомовлення України» в частині джерел фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії, а саме визначили, що умови та розміри оплати праці працівників НТСУ будуть визначатися Кабінетом Міністрів України. У перехідний період (до узгодження законодавства) працівники НСТУ прирівнюватимуться за рівнем оплати до працівників державних телерадіокомпаній.

Крім цього, новий закон встановлює обмеження тарифів на оформлення передплати та доставку передплатникам державної преси, який повинен становити не більше 40 відсотків собівартості виготовлення одного примірника передплатного видання. Різниця між собівартістю та встановленим тарифом може бути відшкодована за рахунок коштів фінансової допомоги.

Варто зауважити, що у зареєстрованому раніше проекті змін до закону про суспільне мовлення пропонувалось віддати повноваження щодо визначення рівня оплати праці на розсуд Наглядової ради Суспільного мовника для посилення гарантій незалежності НСТУ.

Закон набирає чинності з 1 січня 2015 року.

Картка законопроекту за посиланням (в редакції станом на 28 грудня).