Уряд заклав 990 мільйонів на Суспільне мовлення

December 6, 2017

4 грудня Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради доопрацьований до другого читання проект закону про державний бюджет на 2018 рік. На суспільне мовлення уряд пропонує виділити 990 млн грн. – на 213,5 млн грн. більше, ніж пропонував у проекті до першого читання. Але це все одно менше гарантованої законом для суспільного мовника суми, яка у 2018 році мала б становити 1,5 млрд грн. Таким чином, суспільного мовника недофінансовано на більш ніж 300 млн грн.

Доопрацьований до другого читання проект закону про держбюджет-2018 передбачає на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України 990 млн грн. У першому проекті держбюджету-2018, який був внесений урядом у вересні, за цією бюджетною програмою передбачалося лише 776,5 млн грн.

Слід нагадати, що обсяги бюджетного фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України гарантуються законом про суспільне мовлення: вони мають становити не менше 0,2% видатків загального фонду держбюджету за попередній рік. Виходячи з видатків загального фонду держбюджету-2017 в сумі 767,7 млрд грн., у 2018 році НСТУ мала б отримати 1 млрд 535 млн грн. Цього року в держбюджеті на НСТУ закладено 970,8 млн грн.

Таким чином, запропоновані урядом обсяги фінансування НСТУ не відповідають вимогам закону про суспільне мовлення.

Нагадаємо, 14 листопада Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону про державний бюджет на 2018 рік, проігнорувавши поправки щодо належного фінансування Суспільного мовлення.

Раніше експерти РПР з медіареформи звернулися з закликом до уряду закласти повне фінансування Суспільного мовлення у держбюджет-2018.

У зв’язку з цим, експерти РПР з медіареформи звернулися з закликом до уряду закласти повне фінансування Суспільного мовлення у держбюджет-2018. Вони наголосили, що фінансова незалежність є гарантією ефективної діяльності суспільного мовника. Належне фінансування є вкрай необхідними для комплексного оновлення застарілої матеріально-технічної бази, яка востаннє оновлювалася 20 років тому, а також для створення нових якісних програм, відповідно до стандартів суспільного мовлення. Цю заяву підтримали і міжнародні партнери України.

Також із зверненням щодо належного фінансування ПАТ “НСТУ” у 2018 році виступили члени Наглядової ради НСТУ. Вони вважають, що недофінасування може зупинити надважливу реформу в процесі демократизації України та скласти враження спроби політичного втручання в роботу незалежного суспільного мовника за допомогою фінансових важелів.