Уряд запроваджує Державну інформаційну систему електронних звернень громадян

January 10, 2014

Нова інформаційна система передбачає можливість подання електронних звернень до органів державної влади та місцевого самоврядування.

Кабінет Міністрів України 25 грудня 2013 року затвердив Положення про Державну інформаційну систему електронних звернень громадян. Відповідна постанова передбачає створення, впровадження і функціонування єдиної Державної інформаційної системи електронних звернень громадян, за допомогою якої громадяни зможуть подавати електронні звернення та запити про доступ до публічної інформації до будь-якого органу державної влади чи місцевого самоврядування через єдину точку доступу (за принципом «єдиного вікна») через мережу Інтернет. Запитувачі також зможуть відстежувати в системі стан розгляду їх звернення та отримувати відповідь в електронній формі.

Варто зауважити, що звернення громадян (заяви, скарги ), подані за допомогою зазначеної системи, є обов’язковими до розгляду, лише за умови подання їх із електронним цифровим підписом. Чинне законодавство не передбачає такої форми як електронне звернення громадян, однак у Верховній Раді зареєстровано два законопроекти, які передбачають впровадження такої форми, зокрема проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» щодо електронного звернення» (проект № 3480, КМУ) та законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення додаткових умов для реалізації конституційних прав громадян шляхом використання інформаційних комунікаційних технологій” (проект № 3681, н.д. Олександра Кужель, Павло Петренко, Андрій Пишний, Руслан Князевич).

Зареєструватись в системі та детальніше ознайомитись з її роботою можна за посиланням.