Успішно фінішувала ХІІ Міжнародна літня школа медіа права

August 1, 2016

Центр демократії та верховенства права (Інститут Медіа Права) нагородив дипломами про закінчення ХІІ Міжнародної літньої школи медіа права 28 юристів із 7 країн пострадянського простору.

IMG_9965Протягом трьох тижнів, із 11 по 29 липня, у Києві вони вивчали медіа право. Лекції та практичні заняття завершилися традиційним Мут кортом (змаганням у форматі модельного судового засідання), у результаті якого перемогу здобула команда заявника.

Загалом із учасниками Літньої школи знаннями і практичним досвідом поділилися 21 лектор, серед них: Річард ВІНФІЛД, співзасновник, член Правління Міжнародного проекту старших юристів (США), Наташа ПІРЧ-МУСАР, інформаційний комісар Словенії у відставці, експерт Ради Європи,  Барбора БУКОВСЬКА, директор з права та політики Артикля ХІХ.

Окрім основних занять, учасники відвідали Верховну Раду України, телеканал “UA:Перший” та музей-архів преси.

У програмі навчання були передбачені й презентації-знайомства з країнами учасників: слухачі креативно розповідали про архітектуру, культуру та традиції своїх батьківщин. Таким чином учасники навчання почули про родзинки Грузії, Казахстану, Росії, Киргизстану, Азербайджану, Молдови та України.

Директор Центру демократії та верховенства права Тарас ШЕВЧЕНКО привітав випускників XII Міжнародної літньої школи медіа права із завершенням тритижневого навчання і побажав ставити перед собою високі цілі й досягати їх.

“Літня школа – це не тільки місце, де можна отримати концентровані знання з медіа права від кращих лекторів з усього світу, а й платформа для спілкування та дружби між юристами і журналістами різних країн. Школа створює мережу людей, які прагнуть, щоб свобода слова стала більш захищеною у світі, які розуміють значимість свободи слова і хочуть, щоб їхні країни розвивалися і ставали більш демократичними” –  зазначив Тарас Шевченко.

«Коли у 2005 році ми заснували Інститут Медіа Права, навчання юристів у сфері медіа права було первинним завданням. Тоді за 5 місяців ми організували першу літню школу медіа права. І вже у 2006 році вона стала міжнародною», – розповів учасникам Літньої школи директор Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко.

IMG_9800Він зазначив, що у той час було дуже мало юристів із медіа права. Організатори навчання, команда Інституту Медіа Права, розуміли, що кожен юрист може допомогти більшій кількості журналістів, як консультуванням чи юридичним захистом, так і законотворчою діяльністю.

З 2005 року Інститут Медіа Права провів 12 Літніх шкіл з медіа права. За весь час на школі навчалося понад 280 випускників з таких країн: Україна, Молдова, Грузія, Казахстан, Таджикистан, Білорусь, Вірменія, Азербайджан, Росія, Киргизстан.  

Проведення Літньої школи стало можливим завдяки реалізації проекту «Підтримка свободи медіа», який здійснюється консорціумом за участю Центру демократії та верховенства права і на чолі з Радою міжнародних наукових досліджень та обміну Європа (IREX Europe) за підтримки Європейського Союзу.

Літня школа медіа права проводиться за підтримки Шведського уряду.

Літня школа проводилась завдяки Проекту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа і  створення системи Суспільного мовлення».