Уточнення обов’язків операторів і провайдерів телекомунікацій

August 3, 2010
Двадцять дев’ятого липня 2010 року до Верхновної Ради України було внесено проект Закону України «Про внесення змін до статті 39 Закону України «Про телекомунікації» (законопроект № 7023, н.д. Юрій Самойленко, фракція Партії регіонів, н.д. Олександр Скибінецький, фракція БЮТ; щодо основи національної безпеки у сфері телекомунікацій)».

Цим законопроектом автори пропонують удосконалити ст. 39 Закону України «Про телекомунікації» і встановити, що оператори і провайдери телекомунікацій зобов’язані за власні кошти встановлювати на своїх телекомунікаційних мережах технічні засоби, необхідні для здійснення уповноваженими органами оперативно-розшукових заходів.

Таке удосконалення необхідне, за твердженням авторів, у зв’язку з тим, що практика застосування зазначеного положення Закону є проблематичною з огляду на неоднозначне розуміння операторами телекомунікацій відповідного обов’язку. Так, окремі з них не виконують визначений у Законі обов’язок щодо встановлення за власні кошти згаданих технічних засобів через відсутність посилання на те, що вони закуповуються операторами. Крім того, у законі відсутній аналогічний обов’язок для провайдерів телекомунікацій.

Законопроект передано на розгляд Комітету Верховної Ради України з питань транспорту і зв’язку.

Картка проекту: http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=38362
Текст проекту: http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc34?id=&pf3511=38362&pf35401=170846