В ОБСЄ засудили російський закон щодо реєстрації блогерів

April 23, 2014

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович розкритикувала ухвалений російським парламентом 22 квітня закон, що передбачає посилення державного регулювання Інтернету в Росії. «Якщо запропоновані поправки будуть втілені в життя  – це призведе до стримування свободи вираження поглядів і свободи соціальних медіа, а також серйозно перешкоджатиме праву громадян вільно одержувати і поширювати альтернативну інформацію та висловлювати критичні погляди» – зазначила пані Міятович.

Новий закон передбачає обов’язкову реєстрацію власників веб-сторінок з більше, ніж 3 тис. щоденних переглядів, та покладає на них додаткову відповідальність щодо перевірки точності і надійності розміщеної інформації, особливо в контексті виборів, поваги до репутації і недоторканності приватного життя тощо. За порушення – передбачено досить високі штрафи та можливість блокування веб-сайтів та блогів.

На думку Дуньї Міятович, такі зміни фактично поширюють на блогерів норми, що регулюють діяльність традиційних ЗМІ. При цьому, запроваджуючи вимогу реєстрації сайтів як звичайних ЗМІ, закон не поширює на блогерську діяльність жодних журналістських «привілеїв».

Представниця ОБСЄ також зауважила: «Прийняття поправок, як зазначалося, було викликане нагальною необхідністю протидії тероризму в країні, але мені не відомі випадки, коли додаткові вимоги до реєстрації і висока моральність інтернет-ресурсів відіграли б важливу роль в зупиненні терористів. Я щиро сподіваюся, що влада розуміє це, а також усвідомлює транснаціональний характер Інтернету, і скасує поправки, які призведуть до непропорційних обмежень свободи ЗМІ».

Повний текст заяви англ. мовою доступний тут.