В Росії введено кримінальну відповідальність за критику дій СРСР під час Другої світової війни

May 7, 2014

Президент Російської Федерації підписав закон, який передбачає встановлення кримінальної відповідальності за «заперечення фактів, встановлених вироком Міжнародного воєнного трибуналу для суду і покарання головних воєнних злочинців європейський країн осі, схвалення злочинів, встановлених указаним договором, а також поширення завідомо неправдивих відомостей про діяльність СРСР під час Другої світової війни, вчинені публічно» (до трьох років позбавлення волі). Якщо ж такі дії вчиняються з використанням ЗМІ покарання може сягати п’яти років позбавлення волі.

Крім цього, закон також передбачає можливість притягнення до відповідальності за поширення “виражаючих явну неповагу до суспільства відомостей про дні воєнної слави та пам’ятні дати Росії, пов’язані із захистом Вітчизни, а також публічне осквернення символів воєнної слави Росії”.

Передбачено і доповнення в перелік адміністративних правопорушень. Зокрема, публічне поширення «виражаючих явну неповагу до суспільства» відомостей про дні «воєнної слави і пам’ятні дати Росії, пов’язані з захистом Вітчизни, або ж публічне осквернення символів воєнної слави Росії», в тому числі, здійснені з використанням ЗМІ або Інтернету може потягнути штраф у розмірі до 1 млн. рублів.

Варто зазначити, що навіть в Росії перша реакція законопроекту (яка в подальшому не була виправлена, а лише доповнена новими складами «злочинів») отримала негативний висновок профільного комітету, як така, що містила «невизначені», «двозначні» формулювання, які можуть призвести до зловживань та порушень прав людини. Очевидно, саме такі «широкі» формулювання покликані створити можливості для нової хвилі цензури та обмеження свободи слова в Російській Федерації.