За участі Вікторії Сюмар та Тараса Шевченка в Раді відбувся брифінг на підтримку законопроекту про роздержавлення ЗМІ

November 3, 2015

TarasЗаконопроект «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» встановить справедливу конкуренцію на ринку преси і дасть поштовх для розвитку друкованих ЗМІ

У вівторок, 3 листопада, на порядок денний Верховної ради винесено законопроект «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», мета якого припинити витрачання бюджетних коштів на «піар» місцевої і центральної влади, встановити справедливу конкуренцію на ринку преси і дати поштовх для розвитку друкованих ЗМІ.

Підтримку законопроекту на спільному брифінгу висловили Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар та директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко.

“Роздержавлення ЗМІ – це справа, яку в країні не могли зробити за 23 роки і позбутися наслідків радянського минулого”, – відмітила пані Сюмар.Taras_Viktoriya_2

Прийняття законопроекту «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» є зобов’язанням України перед радою Європи та частиною Дорожньої карти реформ Реанімаційного Пакету Реформ, що стала однією зі складових Коаліційної угоди.

“У західних демократіях питання реформування державної преси не стояло на порядку денному так, як в Україні. Тому що державних газет там ніколи не створювали. Видавати газети – це приватна справа. Східна Європа провела приватизацію ще на початку 90-х, Грузія здійснила реформу за Саакашвілі. Україна ж і досі живе комуністичним минулим, в якому державні та комунальні видання продовжують проїдати мільярд народних гривень щороку”, – зазначив пан Шевченко.

Сьогодні у стінах Верховної Ради громадські активісти нагадали депутатам про абсурдність витрачання бюджетних коштів на «піар» місцевої та центральної влади. Для того, щоб ілюструвати ситуацію, яку потрібно виправити законопроектом про роздержавлення, громадські активісти та журналісти випустили сатиричну газету «Радянський Меридіан», яку роздали народним депутатам.

Законопроект передбачає реформування друкованих ЗМІ, заснованих органами державної влади, органами місцевого самоврядування та іншими державними органами. «Згідно законопроекту реформування буде відбуватись у два етапи. На першому етапі реформуватимуться ті газети, які виявили бажання і це буде тривати рік. На другому етапі усі інші державні друковані ЗМІ впродовж двох років.

Законопроектом передбачається чотири способи проведення процесу реформування:

  1. Вихід державних та місцевих органів із складу засновників (за відсутності майна редакції);
  2. Перетворення редакції трудовим колективом у суб’єкт господарювання;
  3. Приватизація майна редакції на загальних засадах;
  4. Перетворення в офіційні друковані видання.

 

Директор Інстутуту Медіа Права також пояснив, що тим газетам, які вирішили йти шляхом роздержавлення майно редакції передається безоплатно за умови, якщо зберігається назва, мова видання та тематична спрямованість. “Також за цими газетами строком на 15 років будуть залишатись орендовані приміщення з розміром орендної плати, яку встановлюють для бюджетних організацій”, – підкреслив Тарас Шевченко.

За підрахунками Інституту Медіа Права, сьогодні одних тільки газет, які видають місцеві органи влади, налічується близько 550. В середньому у 2015 році фінансування таких газет обходиться місцевим бюджетам у 200-400 тисяч гривень. Їх тижневий наклад сягає більше 1 000 000 штук. Це сотні мільйонів гривень, які йдуть на так званий «піар» місцевої та центральної влади!