Верховна Рада «не відкрила» Державний реєстр прав на нерухомість

March 25, 2014
На пленарному засіданні Верховної Ради 25 березня 2014 року народні депутати розглянули одразу два законопроекти, що передбачали внесення змін до статті 28 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», яка регулює порядок надання інформації з Державного реєстру прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Перший законопроект “Про внесення змін до статті 28 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» щодо відкритості відомостей Державного реєстру прав (проект № 3378, н.д. Віктор Чумак, Леся Оробець, Михайло Головко, Юрій Дерев’янко, Оксана Калетник, Сергій Тігіпко) передбачає, що відомості Державного реєстру є відкритими і загальнодоступними, за винятком відомостей щодо реєстраційного номеру облікової картки платника податку (ідентифікаційного номеру),  серії та номеру паспорта громадянина України, деталізованої  інформації про обтяження чи іпотеку. При цьому,  інформація  з  Державного реєстру прав може надаватись у формі витягу на підставі заяви будь-якої фізичної чи юридичної особи, а також у формі інформаційної довідки та виписки, шляхом її надання заявнику особисто, за  допомогою поштового відправлення чи через Інтернет.

Альтернативний законопроект (проект № 3378 -1, н.д. Руслан Марцінків) не передбачав численних змін до порядку надання інформації, а лише пропонував визначити, що витяг Державного реєстру прав на підставі заяви мають право отримувати не лише власник нерухомого майна, його спадкоємці чи правонаступники або особа, в інтересах якої встановлено обтяження, а і будь-яка фізична та юридична особа.

Метою обох законопроектів було спрощення процедури доступу до відомостей, що містяться в Державному реєстрі прав про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень, однак жоден із них так і не набрав необхідної кількості голосів народних депутатів