Верховна Рада розгляне питання регулювання універсальної програмної послуги та європейського продукту

March 14, 2016

До порядку денного Верховної Ради України на пленарний тиждень з 15 по 18 березня 2016 року включено два законопроекти, розроблені народними депутатами-членами парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

Проект Закону «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги)» (проект № 3504, н. д. Сюмар В.П., Онуфрик Б.С., Висоцький С.В.) був доопрацьований із врахуванням позицій представників громадськості та перевнесений до парламенту 14 січня 2016 року.

Законопроектом пропонується внести зміни до закону України «Про телебачення і радіомовлення» у частині особливостей розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги. Положеннями законопроекту пропонується уточнення визначення «універсальна програмна послуга» (обов’язковий пакет програм багатокабельної мережі), до якої включаються програми Національної суспільної  телерадіокомпанії України, місцевої та регіональної категорій мовлення, програми мовлення громад, Парламентського телеканалу «Рада», а також програми телерадіоорганізацій, які відповідно до ліцензій здійснюють аналогове наземне ефірне мовлення і не були виключені з УПП за їх заявою.

При цьому, законопроект передбачає, що виключення приватної телерадіоорганізації з універсальної програмної послуги за заявою приватної телерадіоорганізації можливе лише для міст, населення яких становить 50 000 і більше осіб.

Інший законопроект – «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” щодо визначення передач європейського виробництва» (проект № 2766, н.д. Сюмар В.П., Опанасенко О.В., Стеценко Д.О., Висоцький С.В.) був ухвалений у першому читанні 24 листопада 2015 року. Проект закону деталізує вимоги щодо співвідношення українських та іноземних передач у програмах мовників. Зокрема, пропонується встановити, що у проміжку часу між 07.00 та 23.00, передачі європейського виробництва, а також США та Канади повинні становити не менше 70 відсотків загального тижневого обсягу мовлення, у тому числі не менше 50 відсотків загального тижневого обсягу мовлення – передачі українського виробництва. У радіопрограмах музичні твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50 відсотків загального щотижневого обсягу мовлення.

Під передачею європейського виробництва законопроект розуміє створену однією або декількома юридичними особами – резидентами держав, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, а також передачі, виготовлені на замовлення юридичних осіб-резидентів держав, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, за умови що безпосереднім виробником таких передач також є особи-резиденти таких держав.

Не може вважатись європейським чи українським виробництвом створення передачі на замовлення або за участю однієї або декількох юридичних осіб — резидентів держави визнаної Верховною Радою України державою-агресором та/або державою-окупантом.

Розгляд обох законопроектів призначено на вівторок, 15 березня.