Від історії до сьогоднішніх викликів: вийде книга, присвячена Суспільному мовленню

February 4, 2019

Реформа Суспільного мовлення триває з 2014 року – і є однією з наймасштабніших в українській медіасфері. Адже йдеться про перетворення розрізнених теле- і радіомовників, підконтрольних державі, на єдину медійну структуру з незалежною редакційною політикою. І у складних умовах.

Відтепер про цей процес можна буде прочитати у форматі, наближеному до історичної публіцистики. До друку готується книга “Суспільне мовлення в Україні: історія створення та виклики”, де йдеться про запуск та становлення НСТУ.  Для читачів це можливість у деталях вивчити механізм та хронологію реформи.

Співавтором цієї книги виступив Ігор Розкладай, юрист Центру демократії та верховенства права. Також над книгою працювали заступниця голови Наглядової Ради ПАТ “НСТУ” Світлана Остапа та секретар Ради Вадим Міський. Редактором книги є Наталія Лігачова, голова ГО “Детектор медіа” та Незалежної медійної ради. Усі вони стали безпосередніми учасниками реформи Суспільного.

Ігор Розкладай став автором першого розділу видання, де розповідається про історію українського державного мовлення, оформлення ідеї суспільного мовника у другій половині 90-х та першу, невдалу, спробу реформи у 2005-му році. Вона стала прологом для сьогоднішніх змін. Також йдеться про боротьбу за медіареформу, яку вів рух “Стоп Цензурі”.

“Це видання має показати, що не існує простих і швидких рішень, простого “взяв і зробив” у реформуванні будь-якої сфери життя. А в нашому випадку — перетворення складних механізмів вимагає не лише координації зусиль багатьох людей, наявності волі у тих, хто приймає ключові рішення, фінансів, але і здатності до тривалої, багаторічної роботи, часто невдячної для того, хто її робить. Реформа — це завжди тривалий процес, і ми хочемо донести це до читача”, — підсумував експерт.

Книга розповідає про ухвалення профільного закону у 2014 році, тривалий і бюрократичний процес перетворення компанії та умови, у яких воно відбувалося (наприклад, технічний стан та аудиторія каналів). Далі, вже у 2017 році, стартує історія власне НСТУ. У її складі створюється Наглядова Рада та Правління, які мають забезпечити незалежність мовника від влади. Усе це – на тлі надзвичайних ситуацій, скандалів та, водночас, нових проектів. У виданні вміщені також документи та схеми, які ілюструють перебіг реформи.

Підсумком книги стає огляд викликів перед Суспільним на 2019 рік: ключовим тут є системне недофінансування НСТУ, яке загрожує всій реформі.

“НСТУ – це не лише UA:Перший”, – нагадують автори, тож у книзі приділили увагу і життю регіональних філій, і “Українському радіо”, яке лише за перші 9 місяців після реформування збільшило аудиторію на 67%.

Завантажити електронну версію книги ви можете за посиланням.