Відбулась прес-конференція щодо Закону про захист персональних даних

December 29, 2011

У четвер, 29 грудня 2011 року Інститут Медіа Права провів прес-конференцію на тему «Перший рік закону про захист персональних даних: проблеми та перспективи 2012 року». 

З 1 січня 2011 року набув чинності Закон України «Про захист персональних даних», який встановив правила обробки персональних даних в базах даних та картотеках, а також встановив обов’язок реєстрації наявних баз у Державній службі захисту персональних даних. З 1 січня 2012 року набуває чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних», який встановлює штрафні санкції у розмірі від 1700 до 17000 грн. за ухилення від реєстрації, недостатню захищеність баз та несвоєчасне повідомлення суб’єкта персональних даних. 

Доповідачами на прес-конференції були директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко, юрист Інституту Медіа Права Ігор Розкладай, Голова Комітету з питань ЗМІ Асоціації Правників України Ірина Стройко та незалежний медіа юрист Дмитро Котляр, які розповіли про низку прогалин закону, проблемних положень та загроз, що виникають у зв’язку з цим законом. 

Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко проілюстрував проблемні аспекти Закону навівши приклади труднощів, з якими стикаються самі органи влади під час реєстрації баз даних. Інститут Медіа Права надіслав ряд інформаційних запитів до обласних державних адміністрацій щодо того, чи подали вони заяви на реєстрацію баз даних і чи отримали свідоцтво про реєстрацію. Фахівцями Інституту Медіа Права було виявлено, що більшість ОДА досі чекають на відповідь від Державної служби з питань захисту персональних даних і лише деякі вже отримали свідоцтва. 

Експерти, що доповідали на прес-конференції, звернули увагу на кількість юридичних осіб, зареєстрованих в Україні, число яких сягає більше мільйона. При чому кожна юридична особа може бути змушена реєструвати одразу кілька баз персональних даних. Тарас Шевченко зауважив, що примусова реєстрація баз персональних даних є надто затратним та складним процесом у зв’язку із великою кількістю заявок та низкою швидкістю їх обробки. 

Загалом доповідачі під час прес-конференції висловили незадоволення положеннями закону про обов’язкову реєстрацію баз даних, апелюючи до досвіду європейських країн, частина яких відмовилася від процедури реєстрації взагалі, а частина проводить реєстрацію баз, що містять тільки особливо чутливі дані. Хоча з формальної точки зору Україна виконала обов’язок перед Радою Європи щодо ухвалення Закону про захист персональних даних, але прийнятий Закон не відповідає європейським стандартам. Цей Закон створює надмірне навантаження і на суб’єктів господарювання, і на органи влади. Тому Інститут Медіа Права виступає за внесення змін до цього Закону з метою його удосконалення, зокрема вилучення положення про обов’язкову реєстрацію баз даних. 

Прес-конференція відбулася за підтримки міжнародної організації «Міжнародна Підтримка Медіа».