Відбулась зустріч РПР – медіа із головою Держкомтелерадіо Олегом Наливайком

January 19, 2016

Під час зустрічі учасники узгодили майбутні кроки в рамках імплементації Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ». 

19 січня відбулась зустріч представників групи РПР «Медіа-реформа» із головою Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення України Олегом Наливайком, ініційована Інститутом Медіа Права. 

У зустрічі взяли участь Тарас Шевченко, Віта Володовська, Ігор Розкладай, Галина Чижик (ГО «Інститут Медіа Права»), Світлана Остапа (ГО «Телекритика»)  та Максим Ратушний (ГО «Інститут масової інформації»).

Під час зустрічі учасники обговорили проблемні питання реалізації Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ» та узгодили майбутні кроки щодо імплементації закону.

Зокрема, Тарас Шевченко звернув увагу на те, що закон не визначив кінцевої дати для звернення до Держкомтелерадіо тих друкованих ЗМІ, які бажають взяти участь в першому етапі реформування.  Медіа-експерт запропонував визначити такою датою 1 квітня 2016 року, з метою, аби процес реформування не затягувався, а перший етап було завершено до 31 грудня 2016 року.  

Серед інших проблемних питань, які обговорили медіа-експерти із Головою Держкомтелерадіо, питання про особливості реформування друкованих ЗМІ, заснованих центральними органами державної влади, порядок прийняття рішення про реформування ЗМІ, заснованих одночасно органами державної влади та органами місцевого самоврядування, та яким чином вирішувати суперечності щодо способу реформування ЗМІ, які виникають між трудовим колективом редакції та засновником (співзасновниками) друкованого ЗМІ.

За результатами зустрічі учасники визначили наступні кроки, серед яких, зокрема, спільна зустріч представників групи РПР «Медіа-реформа» та Держкомтелерадіо із представниками Міністерства юстиції України щодо першого етапу реформування.

 

Нагадаємо, Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ» було прийнято Верховною Радою України 24 грудня 215 року після того, як його було повернуто із пропозиціями Президента. 29 грудня Президент України підписав закон, а уже 1 січня 2016 року закон вступив в силу. Закон передбачає реформування друкованих ЗМІ, заснованих державними і комунальними органами влади, а також іншими державними органами.