Відбулось засідання комітету свободи слова

April 2, 2010

Тридцять першого березня 2010 року Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації на своєму засіданні виніс рішення щодо законопроектів, запланованих до розгляду.

Депутати одноголосно ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді підтримати проект Постанови Верховної Ради України про рекомендації парламентських слухань “Про стан свободи слова у регіональних засобах масової інформації” (проект № 6267, н.д. Андрій Шевченко, фракція блоку БЮТ)

Комітет вирішив перенести розгляд двох законопроектів, спрямованих на приведення українського законодавства у відповідність до Європейської конвенції про транскордонне телебачення. Це проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про рекламу”(законопроект № 3081; Президент України; повторне друге читання) та проект Закону України “Про внесення змін та доповнень до деяких законів України” (законопроект № 5534; н.д. Володимир Ландік, фракція Партії регіонів). Народний депутат Олена Кондратюк, що ініціювала перенесення розгляду, пояснила це тим, що ЄС прийняв нові більш ліберальні директиви щодо транскордонного мовлення, які також варто внести до цих законопроектів.

Члени комітету свободи слова підтримали у першому читанні проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” (законопроект № 2644; н.д. Олександр Фельдман, фракція блоку БЮТ; щодо прав журналістів на збір інформації та збереження в таємниці її джерела).

Проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” (законопроект № 5176; н.д. Сергій Міщенко, фракція блоку БЮТ, н.д. Ганна Герман, фракція Партії регіонів; щодо заборони шахрайства у засобах масової інформації) народні депутати вирішили повернути суб’єкту законодавчої ініціативи. Причиною цього є існування альтернативного законопроекту, прийнятого у першому читанні.

Депутати одноголосно підтримали  проект Постанови ВРУ “Про організацію парламентських слухань з питань інформаційної безпеки” (проект № 4501, н.д. Юрій Костенко, Іван Заєць, Ярослав Джоджик, фракція блоку НУНС).

Також члени комітету з питань свободи слова та інформації більшістю голосів рекомендували Верховній Раді прийняти за основу проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” (законопроект № 4454; н.д. Віктор Павленко, фракція блоку БЮТ; щодо скасування вікових обмежень, які передбачені стосовно кандидатів на посаду члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, та уточнення окремих положень). Проект передбачає, що підставою для дострокового припинення повноважень члена Нацради є досягнення ним 65-річного віку (на відміну від положень Закону України “Про  державну службу”, за якими граничний вік перебування на держслужбі становить 60 років (для чоловіків) і 55 (для жінок).

Окрім цього народні депутати підтримали чотири проекти Постанов Верховної Ради України про звільнення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у зв’язку із закінченням терміну повноважень. Йдеться про таких членів Нацради як Віктор Понеділко, Тетяна Лебедєва, Віталій Шевченко та Юрій Плаксюк. Першого квітня 2010 року відповідні проекти Постанов Верховної Ради України були зареєстровані у парламенті.