Відбулося експертне обговорення актуальних питань у сфері захисту персональних даних

February 16, 2012
15 лютого 2012 року Інститут Медіа Права у співпраці з проектом Європейського союзу та Ради Європи «Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі» провів експертний семінар «Захист персональних даних і медіа».

Для України тема захисту персональних доволі резонансна, особливо в контексті закону «Про доступ до публічної інформації». Тому на семінар завітали українські та іноземні експерти, представники органів влади та медіа-сектору, юристи, фахівці зі зв’язків з громадськістю, редактори інтернет-порталів.

Розпочали експертне засідання привітанням директор «Інституту Медіа Права» Тарас Шевченко та Софі Квасни, голова відділу з питань захисту персональних даних, генеральний директор з питань прав людини і верховенства права Ради Європи.

Перша сесія була присвячена міжнародній практиці захисту персональних даних. Експерти Ради Європи – професор Бертіль Котьє (Швейцарія), пані Шура Нас (Нідерланди) та пан Пьотер Дробек (Польща) – поділилися досвідом імплементації законодавства про захист персональних даних у їхніх країнах.

Протягом двох наступних сесій своє бачення проблем, що постають у сфері захисту приватності та свободи слова, висловили українські посадовці та експерти. Так, незалежний експерт Дмитро Котляр описав співвідношення норм законів «Про захист персональних даних» та «Про доступ до публічної інформації». Про дилему, що постає перед медійниками у впровадженні закону «Про захист персональних даних» розповідав юрист «Інституту Медіа Права» Ігор Розкладай. Важливо, що під час семінару відбувся діалог з представниками регуляторного органу. Свої думки висловили Голова Державної служби України з питань захисту персональних даних Олексій Мервінський та інші представники цієї служби. Іноземні експерти також взяли участь у дискусії, висловивши власні рекомендації з найбільш контроверсійних питань.

У результаті обговорення експерти дійшли висновку про складність пошуку балансу між свободою вираження і захистом приватності. Водночас, присутні визнали, що вдосконалення відповідного законодавства є важливим і актуальним завданням, яке зможе вирішити цю проблему.