Відбулося засідання Моніторингового Комітету з питань Декларації відкритості парламенту

March 22, 2016

Юристки Інституту Медіа Права Тетяна Семілетко та Галина Чижик взяли участь в установчому засіданні Моніторингового Комітету з питань Декларації відкритості парламенту, яке відбулося 18 березня у стінах Верховної Ради України. 

12443087_848132725333623_208968007_n

Серед учасників зустрічі були представники громадських організацій, які ввійшли до Комітету, а також голова Комітету з питань свободи слова та інформації Вікторія Сюмар, та народні депутати Мустафа-Масі Найєм та Ігор Попов. Модерувала засідання депутатка Світлана Заліщук.

Члени Моніторингового комітету затвердили положення та регламент роботи, обговорили виконання завдань, передбачених у Плані дій з реалізації ініціативи на перші два квартали 2016 року.

 

12443268_848132805333615_27902150_nЮристка ІМП Тетяна Семілетко наголосила на необхідності якнайшвидшого розгляду парламентом законопроекту №1591, який встановлює гарантії  відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України.  “Окрім суто прозорості, громадськість також очікує від Парламенту ефективнішої комунікаційної роботи – ефективної взаємодії із журналістами, доступності та зрозумілості Ради для пересічних громадян, впровадження інноваційних інструментів комунікації, а зрештою – реформування парламентських видань та переформатування каналу “Рада”. Усе це можна відобразити у єдиному документі – Медійній стратегії Парламенту, яка б передбачала цілі реактивної та проактивної комунікації ВРУ -принаймні на 3 роки – цільові групи та ключові месиджі, інструменти та план дій із відповідальними особами“, – підкреслила Тетяна Семілетко.”

Учасники зустрічі також обговорювали практичні аспекти відкритості парламентських комітетів, вдосконалення веб-порталу Верховної Ради України, а також очікуване оприлюднення інформації у форматі відкритих даних.

Над вирішенням перелічених питань ГО-монітори та представники Апарату ВРУ вирішили працювати разом. Наступна зустріч Моніторингового Комітету відбудеться 13 квітня 2016.

 Нагадаємо, Верховна Рада України долучилася до міжнародної ініціативи «Відкритий парламент». Інститут Медіа Права у партнерстві з Громадянською мережою ОПОРА, Transparency International Україна, Громадським рухом ЧЕСНО та ГО «Центр політичних студій та аналітики», долучилися до впровадження необхідних змін з відкритості Парламенту. А до робочої групи з втілення Плану дій з реалізації Декларації відкритості парламенту увійшли також експертки Інституту Тетяна Семілетко та Галина Чижик.