Відбувся експертний семінар щодо концентрації медіа власності

July 9, 2010

6 липня 2010 року відбувся експертний семінар на тему «Концентрація медіа власності та її вплив на свободу та плюралізм засобів масової інформації». Захід відбувся в рамках спільного проекту Ради Європи та Європейського Союзу «Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі» та за сприяння Інституту Медіа Права.

У заході взяли участь українські та закордонні медіа експерти, що дало нагоду безпосередньо обговорити дискусійні питання стосовно європейських стандартів щодо концентрації медіа власності та визначити ті аспекти українського законодавства, які потребують адаптації. Так серед учасників були Селін Крейг (заступник виконавчого директора та директор з політики регуляторного органу в галузі телерадіомовлення Ірландії), Ад Ван Лун (експерт спільного Проекту ЄС та Ради Європи «Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі»), Алєксєй Мінбалєєв (викладач Південно-Уральського Державного Університету, Челябінськ), Тарас Шевченко (директор Інституту Медіа Права), Катерина Котенко (виконавчий директор Індустріального Телевізійного Комітету), Дзюбенко Андрій (ОБСЄ), Топольницький Станіслав (Представництво Європейського Союзу), а також представники Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Також до дискусії приєдналися учасники Міжнародної літньої школи медіа права, яка розпочала роботу напередодні семінару.

 На семінарі експерти та учасники обговорили наступні дискусійні теми:

·   Цілі, перепони та ефективність у європейських підходах до регулювання медіа власності;

·   Медіа власність у електронних та друкованих ЗМІ: європейський досвід та стандарти;

·   Концентрація медіа власності – оцінка та моніторинг;

·   Концентрація медіа власності та її вплив на незалежність та плюралізм медіа в Україні.

Протягом Експертного семінару заступник виконавчого директора та директор з політики регуляторного органу в галузі телерадіомовлення Ірландії Селін Крейг виступила з доповідями на теми «Цілі, проблемні питання та ефективність політики щодо врегулювання питань медіа власності в Європі» та «Вимірювання та моніторинг медіа власності: досвід Ірландії». Завантажити тексти презентацій Ви можете за наступними посиланнями:

Презентація 1

Презентація 2

Цей проект співфінансується Європейським Союзом та Радою Європи і виконується Радою Європи.