Відбувся круглий стіл «Захист інформаційного простору України в контексті впровадження цифрового мовлення»

July 6, 2015

Інститут Медіа Права 6 липня 2015 року провів експертну зустріч «Захист інформаційного простору України в контексті впровадження цифрового мовлення», у якому взяли участь народні депутати, медіа експерти, юристи, представники телерадіоорганізацій та журналісти.

Захід був присвячений обговоренню ситуації, що склалася в України у зв’язку з цифровим переходом. На думку експертів, непродумана державна політика, недосконале законодавство та корупційні дії осіб, причетних до процесу розподілу частотного ресурсу та ліцензування, призвели до суттєвих проблем в сфері цифрового мовлення та створили серйозні загрози для інформаційної безпеки держави.

Так, у жовтні 2010 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення фактично наділила монопольними повноваженнями раніше нікому не відому на телекомунікаційному та телевізійному ринку компанію ТОВ “Зеонбуд”. За час своєї діяльності компанія у своїй діяльності показала абсолютну непрозорість і нехтуванням інтересами як учасників ринку, так і громадян України.

«На жаль, навіть після зміни влади – ситуація кардинально не змінилась. Жодну людину з Нацради, яка тоді приймала неправомірні рішення, не притягнуто до відповідальності. Жодних ефективних розслідувань, на жаль, ми досі не побачили», – зауважив Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко. – «Водночас, на сьогодні вже є рішення, яким ЗЕОНБУД визнано монополістом, тому треба розвивати діяльність далі в цьому напрямку».

Народний депутат та Голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв висловив готовність підтримувати ініціативи громадськості щодо забезпечення прозорої діяльності в сфері ліцензування цифрового мовлення. «Відтворення незалежних і прозорих медіа гравців в Україні на сьогодні є не менш важливим, ніж відтворення незалежних правоохоронних органів», – зазначив депутат. У зв’язку з цим, Єгор Соболєв запропонував провести спільне засідання трьох парламентських комітетів – з питань запобігання і протидії корупції; з інформатизації та зв’язку, а також свободи слова – для вироблення спільної позиції щодо врегулювання діяльності цифрового оператора.

Генеральний директор телерадіокомпанії «Люкс» Роман Андрейко висловив думку, що в умовах існування критичних загроз інформаційним інтересам держави, кінцевим власником цифрового оператора має бути саме державна структура, а не «компанія з невідомими бенефіціарами, захованими за офшорами». «Адже якби Україна не відтермінувала рішення про виконання Женеви-2006  і 17 червня 2015 року відімкнула аналогове мовлення – весь контроль за телевізійним простором був у руках єдиної компанії», – зауважив пан Андрейко.

Під час круглого столу медіа юристи також наголосили на необхідності прозорого перегляду рішення щодо ліцензії ЗЕОНБУДу та відкритості інформації про використання радіочастотного ресурсу України. З метою забезпечити інтереси національної інформаційної безпеки, медіа експерти вирішили підготувати проект змін до законодавства в контексті переходу на цифрове мовлення, які будуть винесені на спільне засідання профільних парламентських комітетів, за участю представників регуляторних органів та мовників, що відбудеться на початку серпня.

IMG_20150706_122031

Проведення цього заходу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Інституту Медіа Права та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз.