Відмова в задоволенні позову Віктора Тарана оскаржена до апеляційного суду

August 19, 2013

19 серпня 2013 року представник Віктора Тарана у суді, юрист Інституту Медіа Права Ольга Сушко подала апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва у справі за позовом директора Центру політичних студій та аналітики панп Тарана до Апарату Верховної Ради України.

Суд першої інстанції визнав законною відмову Апарату Верховної Ради надати за запитом позивача декларації про доходи шести народних  депутатів України – голів депутатських фракцій: О. Єфремова, В. Кличка, П. Симоненка, О. Тягнибока, А. Яценюка та Голови Верховної Ради України В. Рибака, підтримавши позицію відповідача щодо неможливості надати документи, які містять конфіденційну інформацію про народних депутатів та членів їх сімей.

На думку Віктора Тарана та його представника, таке рішення є необґрунтованим і порушує норми законодавства України, оскільки закони «Про доступ до публічної інформації» та «Про засади запобігання і протидії корупції», які містять спеціальні норми, що мають застосовуватись в даному випадку, прямо передбачають відкритість та публічність відомостей з декларацій народних депутатів України. Крім цього, судом першої інстанції не було належним чином проаналізовано аргументи позивача, зокрема, щодо можливості надання зазначеної інформації з ретушуванням тієї частини декларації, що містить персональні дані, а також про неправомірність відмови на підставі того, що інформація може бути отримана із загальнодоступних джерел.

У зв’язку з допущеними порушеннями норм матеріального права і невідповідністю висновків суду обставинам справи, в апеляційній скарзі  висловлено прохання скасувати постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 9 серпня 2013 року, визнати неправомірною відмову та зобов’язати Апарат ВРУ надати копії декларацій народних депутатів.

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».