Відмова в задоволенні позову журналістки Оксани Коваленко оскаржена до апеляційного суду

November 19, 2013

19 листопада 2013 року представники Оксани Коваленко у суді подали апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва у справі за позовом журналістки до Апарату Верховної Ради України.

Суд першої інстанції визнав законною відмову Апарату Верховної Ради надати за запитом позивача копії списків реєстрації народних депутатів на скандальному виїзному засіданні 4 квітня 2013 року, підтримавши позицію відповідача щодо неможливості надати документи, які містять конфіденційну інформацію про народних депутатів, а саме – їх підписи.

На думку Оксани Коваленко та її представників, таке рішення є необґрунтованим і порушує норми законодавства України, оскільки списки реєстрації народних депутатів України на засіданні створюються в процесі виконання народними депутатами їх конституційних обов’язків, тому за своїм характером є публічною інформацією. Крім цього, підписи депутатів були добровільно оприлюднені ними разом із поданими деклараціями про майно на сайті ЦВК під час реєстрації як кандидатів в народні депутати. Зокрема,  в судовому засіданні сторона позивача надала суду відповідні копії декларацій з підписами депутатів, які були присутні на виїзному засіданні. Отже, зазначена інформація не може вважатись конфіденційною.

У зв’язку з допущеними порушеннями норм матеріального права і невідповідністю висновків суду обставинам справи, в апеляційній скарзі  висловлено прохання скасувати постанову Окружного адміністративного суду міста Києва, визнати неправомірною відмову та зобов’язати Апарат ВРУ надати копію відповідного документа.

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».