Відмову в наданні копій декларацій народних депутатів оскаржено до суду

August 7, 2014

За сприяння Фонду захисту права на доступ до інформації, заснованого Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», ініційовано нову судову справу щодо доступу до декларацій народних депутатів.

Інформаційне агентство «Українські новини» у квітні 2014 року подало серію запитів до Адміністрації Президента України, в яких було висловлено прохання надати скановані копії декларацій про доходи за 2013 рік державних службовців Адміністрації, зокрема, в.о. глави Адміністрації, народного депутата Сергія Пашинського та в.о. заступника голови, депутата Андрія Сенченка.

Відповідний запит був перенаправлений Адміністрацією Президента до Апарату Верховної Ради України, який на думку Адміністрації є належним розпорядником,  оскільки вказані особи  виконують функції народних депутатів. Водночас, Апарат Верховної Ради України відмовив в наданні декларацій, зазначивши, що така інформація не може бути надана без згоди осіб.

Це вже не перша справа, в якій журналісти та громадські активісти вимагають доступу до інформації про доходи найвищих державних чиновників, зокрема, раніше Фонд підтримав судові справи за позовами Інституту Медіа Права, Віктора Тарана, Олега Бєлова, Transparency International Україна до найвищих органів державної влади. У травні цього року Київський апеляційний адміністративний суд визнав неправомірною відмову Апарату ВРУ вказати, де були оприлюднені відомості з декларації Олександра Єфремова у справі за позовом Оксани Коваленко.

Проте, вимоги щодо публічності доходів народних депутатів і досі не виконуються. Так, за даними Руху ЧЕСНО, на сьогодні, всупереч прямим вимогам законодавства, оприлюднено декларації лише 166 народних депутатів, з них менше 100 – на сайті Верховної Раді.

Метою проекту «Забезпечення судового захисту права на інформацію за підтримки Фонду та мережі захисників права на доступ до інформації», що здійснюється Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», є гарантування правового захисту права кожного на доступ до інформації. Детальніше про програму: www.irf.ua