Відносини в команді ГО: що важливо знати для стабілізації в умовах невизначеності

April 27, 2022

Представники організацій з різних куточків України дізналися про особливості побудови відносин всередині організації в умовах невизначеності. 

Базовою інформацією та практичними кейсами поділилася експертка з організаційного розвитку, координаторка Менторської програми Олена Матвійчук.

На другому занятті в межах циклу «Стабілізація ОГС в умовах невизначеності» учасники Менторської спільноти дізналися про екзистенційну фундаментальну мотивацію «Любити жити» в контексті роботи ОГС. Ця потивація є другою після «Могти бути», про яку говорили на першому занятті. 

Зокрема, організації потрібен час, простір та відносини – тріада, яка відповідає за реалізації мотивації «Любити жити».

«Ми не можемо відчувати життя й жити життям, а організація не може почуватися живою, якщо в неї немає простору й часу для спілкування, для побудови відносин», – зауважила Олена Матвійчук.

Учасники заняття почули:

  • про те, чим відносини в команді відрізнаються від контакту;
  • як у відносинах проявляються індивідуальні потреби;
  • у чому специфіка побудови здорових відносин у громадських організаціях.

«Розуміти потреби – потрібно. Розуміти потреби – важко. Важливо знайти час і простір, щоб люди могли проговорити свої потреби. Робота медіаторів та фасилітаторів у команді націлена на те, щоб люди розуміли, які потреби вони хотіли б реалізувати, та що для цього треба зробити. Часто до війни таку роль в організаціях виконували лідери», – пояснила експертка.

На її думку, надважливо в команді говорити мовою потреб. Це сприятиме здоровим відносинам, які не мають нічого спільного, наприклад, з негативними проявами трикутника Карпмана.

«Коли всередині ГО є здорові відносини – організації стають сильнішими. Практика проговорення в командах того, що відбувається, сприяє збереженню команд та досягненню результатів».

Учасники заняття для практики у групах поговорили про задоволення власних потреб в межах організацій, особливо з урахуванням роботи в умовах невизначеності.

Менторська програма 3.0 впроваджується в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).