Відповідальність за проведення телевікторин

October 3, 2009

Двадцять восьмого вересня 2009 року до Верховної Ради України було внесено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (законопроект № 5176, н.д. Ганна Герман, фракція Партії регіонів, н.д. Сергій Міщенко, фракція БЮТ; щодо заборони шахрайства у засобах масової інформації).

Законопроектом пропонується доповнити перелік обов’язків телерадіоорганізації (ст. 59) положенням, за яким ТРО не матимуть права розповсюджувати програми та передачі, у яких телеглядачам (радіослухачам) пропонується зателефонувати або надіслати коротке текстове повідомлення за власний рахунок з метою отримання: будь-якої матеріальної винагороди (грошей, речей, придбання права на майно та ін.); послуг екстрасенсів (цілителів, знахарів та ін.), астрологів; будь-якої інформації внаслідок ворожіння, гадання, складання гороскопів; послуг інтимного та еротичного змісту.

Крім того, автори пропонують встановити кримінальну відповідальність за такі діяння (організація та/або проведення азартних ігор у прямому телеефірі, розповсюдження у засобах масової інформації програм та передач), а саме доповнити кримінальний кодекс України статтею 190-1 «Шахрайство у засобах масової інформації», якою встановити відповідальність у вигляді штрафу до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. У випадку шахрайства в особливо великих розмірах відповідальність за таке діяння встановлено у вигляді позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.