Втаємничення інформації про квартири депутатів привело журналістку до Євросуду

October 15, 2013

Апарат Верховної Ради України відмовляється надавати імена депутатів, що отримали службові квартири. Національні суди не допомогли – вчора представник журналістки Катерини Аврамчук подав заяву до Євросуду. Справу підтримує Фонд захисту права на доступ до інформації, створений Інститутом Медіа Права.

Апарат Верховної Ради України відмовився надавати на запит журналістки прізвища та імена народних депутатів шостого скликання, що отримали службові квартири. Апарат ВРУ вважає цю інформацію конфіденційною, та відмовляється відкривати її без особистої згоди цих депутатів. Катерина Аврамчук отримала лише загальну інформацію про кількість та площу службових квартир, а також середню вартість одного квадратного метра на час їх надання.

Позиція ВРУ прямо порушує українське законодавство. Законом України «Про доступ до публічної інформації» передбачено, що не може бути обмежено доступ до інформації про володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, до копій відповідних документів, умов отримання цих коштів чи майна, прізвищ, імен, по батькові фізичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

Тим не менш, українські суди всіх інстанцій підтримали протизаконну позицію Апарату Верховної Ради. Тому журналістка за підтримки Інституту Медіа Права звернулася до Європейського суду з прав людини.

«В Україні, на жаль, практично неможливо виграти судову справу проти Верховної Ради щодо доступу до інформації. Тому ми розраховуємо, що завдяки Європейському суду з прав людини ми зробимо Верховну Раду України більш відкритою для журналістів та громадян», – коментує директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко.  

 

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.