Видання Міноборони не планують реформуватися до закінчення АТО

August 8, 2016

29 липня 2016 року в парламенті було зареєстровано Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо створення друкованих засобів масової інформації Міністерством оборони України та військово-цивільними адміністраціями на час проведення антитерористичної операції) №5008. Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати Вікторія Сюмар та Дмитро Тимчук. Документ передбачає, що Міністерство оборони та військово-цивільні адміністрації матимуть можливість створювати нові друковані ЗМІ, що фінансуватимуться з бюджету, до закінчення АТО. Разом з тим, законопроект оминає питання статусу видань, що вже створені цими органами, і не вказує, чи вони повинні бути реформовані взагалі, і, якщо так, то коли саме та за якою процедурою.

Метою законопроекту, за словами його творців, є забезпечення можливості проводити ефективну інформаційну політику, спрямовану на захист національних інтересів, суверенітету та територіальної цілісності України, боротьбу з іноземною агресією, тероризмом, проявами сепаратизму та іншими викликами, які виникли внаслідок російської агресії проти України. Згідно з прогнозом результатів законопроекту, він має 1) забезпечити проведення ефективної інформаційної політики в зоні АТО та регіонах, де є ризики сепаратистської загрози, а також 2) створити умови для розвитку військової журналістики на основі передового світового досвіду. Проте жодних конкретних механізмів досягнення таких результатів народні депутати не вказують.

Таким чином, в той час, як державні і комунальні видання мають реформуватися, видання Міноборони продовжуватимуть отримувати бюджетне фінансування. Разом з тим, незважаючи на вказівку про те, що друковані ЗМІ Міноборони та військово-цивільних адміністрацій будуть реформовані після закінчення АТО, законопроект не передбачає чіткої процедури та строків для його здійснення.

Варто зазначити, що уникнути роздержавлення видання Міноборони намагаються не вперше, аргументуючи це необхідністю поширення правдивої інформації, підтримки бойового духу військовослужбовців та зменшення сепаратистських настроїв серед громадян, які знаходилися під впливом російської пропаганди. Детальніше за посиланням: https://cedem.org.ua/news/rozderzhavlennya-drukovanyh-zmi-u-sektori-bezpeky-i-oborony/

Нагадаємо, що ЗУ «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» набув чинності 1 січня 2016 року. Він передбачив механізм подолання адміністративної цензури в ЗМІ шляхом виходу органів публічної влади зі складу їхніх засновників, що має бути здійснений до 31 грудня 2018 року. Детальніше із процедурою реформування можна ознайомитись за посиланням:  https://cedem.org.ua/consultations/reformuvannya-v-detalyah-hto-shho-koly/