X оновлює політику щодо контенту для дорослих і зі сценами насильства: зрада, якої немає

June 11, 2024

X (раніше відомий як Twitter) оновив правила платформи щодо поширення контенту для дорослих і насильницького контенту. Ці правила суттєво не змінюють межі дозволеного і недозволеного на платформі, адже Х віддавна має політики для регулювання контенту у цих сферах. Натомість оновлення покликані зробити публічно доступні правила Х чіткішими та прозорішими.

Нові розділи правил Х щодо контенту для дорослих (Adult Content Policy) і насильницького контенту (Violent Content Policy) замінюють та деталізують попередні версії цих правил, що були закріплені в розділах щодо контенту делікатного характеру (Sensitive Media Policy) і насильницьких висловлювань (Violent Speech Policy).

Як було раніше?

До запровадження нещодавніх змін, правила X щодо контенту для дорослих були частиною політики платформи щодо контенту делікатного характеру (Sensitive Media Policy). Попередня редакція правил:

  • Дозволяла публікувати матеріали, які містили зображення оголеної натури (геніталії, сідниці, груди) та дії сексуального характеру дорослих (зокрема статеві акти). Сюди належали будь-які порнографічні або призначені для стимуляції сексуального збудження матеріали, створені та розповсюджувані за згодою учасників.
  • Вимагала при публікації контенту для дорослих позначати такі матеріали як “контент делікатного характеру” і додавати до нього екран попередження. Так кожен користувач міг для себе вирішити, хоче він переглядати цей контент чи ні.
  • Обмежувала показ контенту з оголеною натурою та діями сексуального характеру для глядачів, які не досягли 18 років або не вказали дату народження у своєму профілі.
  • Обмежувала поширюваність деяких типів контенту з оголеною натурою та діями сексуального характеру (не було конкретизовано конкретні типи контенту, що підпадають під це обмеження).
  • Забороняла публікувати або ділитися інтимними фотографіями чи відео, які були створені або поширені без згоди особи. Під заборону потрапили зображення або відео, зроблені в інтимній обстановці і не призначені для публічного розповсюдження; контент для дорослих, знятий прихованою камерою; зображення чи відео, які накладають обличчя людини на оголене тіло іншої людини або іншим чином маніпулюють ним у цифровий спосіб і т. ін.
  • Забороняла показувати контент для дорослих в прямих відеотрансляціях чи використовувати його як зображення або “шапку” профілю, обкладинку спільноти тощо.
  • Забороняла без дозволу надсилати людям зображення або відео з оголеною натурою та діями сексуального характеру.

Крім правил щодо поширення контенту для дорослих, політика щодо контенту делікатного характеру (Sensitive Media Policy) також містила положення, які стосувалися насильницького контенту. Попередня редакція правил:

  • Дозволяла графічний контент зі сценами насильства. Ця категорія охоплювала медіафайли, які в подробицях зображують смерть, насильство, медичні процедури або серйозні тілесні ушкодження. X обґрунтовував дозвіл на поширення такого контенту необхідністю показувати, що відбувається у світі, навіть якщо це стосується делікатних тем з чутливим контентом.
  • Вимагала позначати насильницький контент як “контент делікатного характеру” і додавати до нього екран попередження. Це давало змогу уникнути чутливого насильницького контенту користувачам, які не хотіли його бачити.
  • Обмежувала показ насильницького контенту для користувачів віком до 18 років або тих, хто не вказав дату народження у своєму профілі.
  • Обмежувала поширюваність деяких типів насильницького контенту (без конкретизації).
  • Забороняла демонструвати контент зі сценами насильства в прямих відеотрансляціях чи використовувати його як основне зображення профілю, обкладинку спільноти і т. ін.
  • Забороняла необґрунтовану демонстрацію кровопролиття – будь-який контент з надмірно натуралістичними або моторошними зображеннями смерті, насильства або важких тілесних ушкоджень, а також натуралістичний контент, який розповсюджують із садистською метою (наприклад, розчленовані або понівечені людські тіла).
  • Забороняла зображення сексуального насильства (як реального, так і постановного). Прикладами заборонених матеріалів є контент, що показує зґвалтування чи інші форми насильницьких дії сексуального характеру, які вчиняються без згоди учасників; заподіяння фізичної шкоди людині в інтимній обстановці тощо.
  • Забороняла зображення скотолозтва – контент, що демонструє статевий акт людини з твариною. 
  • Забороняла зображення некрофілії – статевого акту живої людини з мертвою.

Поруч із політикою щодо насильницького контенту у попередній редакції правил окремо була винесена політика платформи щодо насильницьких висловлювань (Violent Speech Policy), яка:

  • Дозволяла насильницькі висловлювання за відсутності явного образливого або жорстокого контексту. Наприклад, їх можна було використовувати у гіперболізованому спілкуванні між друзями, під час обговорення відеоігор та спортивних подій тощо. 
  • Дозволяла окремі мовні звороти, сатиру та інші форми художнього вираження, якщо вони висловлюють певну думку, а не підбурюють до реального насильства і заподіяння шкоди.
  • Обмежувала поширюваність деяких типів насильницьких висловлювань (без конкретизації).
  • Забороняла погрози заподіяти фізичну шкоду іншим людям – погрози вбити, катувати, здійснити сексуальний напад або іншим чином завдати шкоди.
  • Забороняла бажати, сподіватися або висловлювати бажання заподіяти шкоду. Сюди, зокрема, належать висловлення сподівань на смерть, хворобу, нещасний випадок або будь-яку іншу фізичну шкоду.
  • Забороняла підбурювати, сприяти або заохочувати до вчинення актів насильства, жорстоких злочинів або заподіяння шкоди (собі чи іншим).
  • Забороняла звеличувати, вихваляти і вшановувати акти насильства, які спричинили шкоду. Сюди також належить героїзація жорстокого поводження з тваринами.

Що змінилося після оновлень політик Х?

З погляду забороненого контенту – фактично нічого. Майже все, що було заборонене у попередній версії правил, залишається забороненим в оновлених політиках платформи. Втім, це не стосується фраз з прихованим підтекстом для непрямого підбурювання до насильства, які тепер дозволені, але з обмеженим охопленням.

Зміни, запроваджені новими політиками Х, здебільшого стосуються структури правил, обсягу їх пояснення, а також функціоналу платформи.

Зміни до структури правил Х:

  • Правила щодо контенту для дорослих раніше складалися з кількох абзаців, які містилися у політиці платформи щодо контенту делікатного характеру (Sensitive Media Policy). Тепер політику щодо контенту для дорослих розширили і винесли в окремий розділ.
  • Правила щодо насильницького контенту раніше перебували у політиці щодо контенту делікатного характеру (Sensitive Media Policy) і політиці щодо насильницьких висловлювань (Violent Speech Policy). Тепер їх об’єднали в одну категорію і прописали як окрему політику.
  • Попередні політики щодо контенту делікатного характеру (Sensitive Media Policy) і насильницьких висловлювань (Violent Speech Policy) відтепер недоступні, адже їх замінили нові політики Х щодо контенту для дорослих (Adult Content Policy) і насильницького контенту (Violent Content Policy).

Зміни до обсягу правил Х щодо контенту для дорослих:

  • Як і раніше, нова політика дозволяє публікувати контент, що демонструє оголене тіло або дії сексуального характеру дорослих людей, якщо він створений і поширений за згодою учасників, а також позначений відповідною міткою. Водночас конкретизовано типи контенту, які платформа класифікує як “оголене тіло дорослих людей” та “дії сексуального характеру”.
  • Додано, що політика щодо контенту для дорослих поширюється і на контент, згенерований за допомогою штучного інтелекту.
  • Додано обґрунтування цієї політики. Х розглядає “сексуальне самовираження” як “повноцінну форму художнього самовираження”. За словами компанії, дорослі люди вільні створювати та споживати контент, що відображає їхні переконання, бажання та досвід, у тому числі пов’язані із сексуальністю.
  • Як і раніше, контент для дорослих не показуватимуть дітям віком до 18 років; тим, хто не вказав у своєму профілі дату народження; тим, хто вимкнув показ чутливого контенту. 
  • Як і раніше, заборонено демонструвати контент для дорослих у прямих відеотрансляціях чи використовувати його як основне зображення профілю, обкладинку спільноти і т. ін.
  • Конкретизовано категорії контенту, які не підпадають під визначення контенту для дорослих, тож дозволені на платформі: освітній контент (наприклад, про рак молочної залози); медичний контент (наприклад, наприклад зображення результатів операції зі збільшення грудей або мастектомії); частково оголене або прикрите за допомогою цифрових засобів тіло (наприклад, на модельних фотографіях або знімках з пляжу); кампанії активістів, у рамках яких демонструється оголене тіло; зображення наготи або сексуальної поведінки в художньому контексті (наприклад, на картинах, малюнках, у скульптурах або статуях); пародія або сатира, що виражає політичні ідеї або критику (наприклад, карикатури або шаржі); жарти про певні феномени або на певні теми без наміру викликати сексуальне збудження (наприклад, меми).
  • Конкретизовано, що публікація зображень оголеного тіла або дій сексуального характеру повинна відповідати не лише Політиці щодо контенту для дорослих, а також і правилам щодо Публікації оголеної натури без згоди зображених осіб, Сприяння або пропозиції надання сексуальних послуг, Сексуальної експлуатації дітей, Сексуального насильства, Небажаного контенту сексуального характеру та відвертої об’єктивації, Скотолозтва і некрофілії.

Зміни до обсягу правил Х щодо насильницького контенту:

  • Як і раніше, Х дозволяє публікувати важкий для сприйняття контент, якщо він відповідно позначений, не використовується як основне зображення профілю/обкладинки, у прямих відеотрансляціях, і не є надмірно жорстоким. 
  • Як і раніше, дозволено вживати окремі гострі мовні звороти, гіперболізовані висловлювання, сатиру та інші форми художнього вираження, якщо вони висловлюють певну думку, а не підбурюють до реального насильства і заподіяння шкоди. 
  • Конкретизовано винятки, що не розглядаються як насильницький контент: жорсткі цитати з книг та фільмів; тексти пісень та віршів; картини та ілюстрації зі сценами насильства; медичні зображення, що показують фізичне відновлення; історичний контент, зокрема зображення з книг історії та музейних замальовок; зображення вибухів, зіткнень, псування майна і перестрілок, якщо вони не містять забороненої демонстрації насильства, та деякі інші типи контенту.
  • Як і раніше, заборонено публікувати явні погрози насильства, підбурювати до нього, звеличувати його та висловлювати бажання вдатися до насильства.
  • Як і раніше, заборонено необґрунтовану демонстрацію кровопролиття, зображення сексуального насильства, скотолозтва, некрофілії.
  • Додано заборону на контент, що містить “момент смерті”: зображення або відео, що показують явно мертву людину, яку можна ідентифікувати, або зображено вбивство такої людини, якщо рідні чи уповноважений представник загиблої людини надішлють відповідний запит на видалення контенту.
  • Конкретизовано умови, за яких певні типи насильницького контенту, що перебуває на межі порушення правил спільноти, не видаляють, а обмежують його охоплення: якщо шкода від цього контенту є незначною або ненавмисною; якщо він опублікований у контексті самозахисту, опису військового конфлікту тощо; якщо контент пов’язаний з важливими подіями та спрямований на підвищення обізнаності або заклику до вжиття заходів у сфері політики і т. ін.
  • Змінено застосування санкцій за використання фраз з прихованим підтекстом для непрямого підбурювання до насильства: раніше вони були заборонені, тепер – дозволені (однак їхнє охоплення можуть обмежити).

Зміни функціоналу платформи, що супроводжують оновлення політик Х:

  • Замість стандартної мітки-попередження про контент делікатного характеру (Sensitive content), Х запровадив спеціальні мітки на позначення контенту для дорослих (Nudity) і насильницького контенту (Violence).
  • X почав тестувати нову функцію, яка дозволяє користувачам створити групу і вказати у налаштуваннях, що вона призначена для поширення контенту для дорослих. Інакше весь такий контент буде автоматично фільтруватися.