Як безпечно споживати новини в Telegram

January 22, 2024

Хоча ми проти використання Telegram, але дедалі більше людей віддають перевагу швидкому споживанню коротких новин (за даними Internews, 72% українців використовують Telegram як джерело новин). А інформаційні Telegram-канали виконують такий запит. Такі канали можна поділити на групи: “Канали медіа”, “Канали представників держави” та “Анонімні канали а-ля “Труха”. Та чи завжди можна довіряти інформації, яка розповсюджується через Telegram-канали, навіть якщо ви думаєте, що це офіційні канали медіа, блогерів, представників влади?

У серії постів “Безпека Telegram користувача”, ми розповімо як не натрапляти в пастки каналів, які хочуть від вас лише одне: ввести в оману. Також поділимось порадами, як споживати інформацію в Telegram без шкоди для себе. 

Група 1. Медіа

Різні медіа, використовують Telegram як платформу для поширення новин. 

У 2023 році до списку найякісніших і відповідальних онлайн-медіа (за даними Інституту масової інформації) увійшли такі редакції: Суспільне, “Громадське”, “Ліга”, “Українська правда”, “Укрінформ”, “Радіо Свобода”, “Дзеркало тижня”, “НВ”, та “Бабель”. Рекордсменом за кількістю підписників у Телеграм є канал “СУСПІЛЬНЕ НОВИНИ” – 318 тис. підписників, створений у 2019 році. 

Втім, репутацію цих медіа та офіційних каналів представників держави використовують росіяни, які створюють канали-клони та поширюють через них дезінформацію. Так, росіяни створили “офіційний блог Кирила Буданова”, де поширювали фейки щодо війни в Україні та дискредитували очільника ГУР. Каналу за короткий час вдалось здобути 20 тисяч підписників та поширити чимало фейків. 

Група 2. Канали представників держави

Феномен каналів політичного керівництва – у прямому зв’язку між владою та народом.

Абсолютним лідером серед вищого керівництва є Президент України, який користується Telegram з липня 2019 року та має майже 827 тисяч підписників. Втім, присутність представників держави в російському Telegram, незважаючи на його загрози та ризики, здебільшого пов’язана з тим, що більшість українців користуються саме цією платформою для отримання інформації. Тож слідом за “міграцією” користувачів на інші платформи, буде відбуватися і “міграція” представників держави. 

Група 3. Анонімні канали а-ля “Труха”

Канали “Труха Україна” (майже 3 млн підписників), “Київ INFO” (майже 814 тисяч підписників), “Харьков Life” (571 тисяч підписників), “Одесса INFO” (640 тисяч підписників) та десятки інших мають спільні риси: понад півмільйона підписників та анонімні власники

Переваги цих каналів – швидкість реагування на подію та оперативне інформування населення (інформація про виліт ракет або шахед над містом). 

Втім, за достовірність інформації в них ніхто не відповідає і вони зовсім далекі від класичної журналістики. Інформація на цих каналах неперевірена, часто недостовірна, а анонімні власники та адміністратори не несуть жодної відповідальності за контент.  

Порада ЦЕДЕМ # 1. Як не натрапити на канал-клон?

Щоб зменшити ризик потрапляння на канали-клони, необхідно переходити на Telegram-канали медіа або органу влади через лінки, які розміщені на офіційних сайтах відповідного медіа або органу. Крім того, варто звертати увагу на наявність чи відсутність синіх галочок верифікації. Їх наявність демонструє, що канал підтверджений та справжній.

Порада ЦЕДЕМ #2. Як споживати новини з анонімних Telegram-каналів?

Критично сприймайте новини з анонімних Telegram-каналів. Кількість новин за день та швидкість їх поширення часто заперечує їх якість та достовірність. Тому слід шукати підтвердження інформації на офіційних каналах, а використання анонімних поступово зводити до мінімуму.