Європейський суд чекає пояснень українського уряду у справі Лещенка

January 27, 2015

Європейський суд з прав людини 22 січня 2015 року комунікував Уряду справу Сергія Лещенка проти України щодо обмеження доступу до інформації про умови передачі Віктору Януковичу землі в Межигір’ї.

Раніше справу розглянули суди в усіх українських інстанціях, де Лещенка представляв Інститут Медіа Права. Проте українські суди відхилили позов і дозволили приховати інформацію про те, на яких умовах Янукович купив чи отримав державну землю. Справу було передано до Європейського суду з прав людини.

Відповідна заява була подана 19 лютого 2013 року за підтримки Інституту Медіа Права, після того, як усі національні інстанції відмовили журналісту у наданні інформації про вартість, за якою екс-президенту була продана державна земельна ділянка. Справа ґрунтується на статті 10 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка гарантує право вільно одержувати і передавати інформацію.

Нагадаємо, що Сергій Лещенко звернувся із інформаційним запитом до Вишгородської райдержадміністрації ще у 2011 році. Тоді орган влади лише підтвердив факт укладення між ним та Віктором Януковичем договору купівлі-продажу земельної ділянки площею 1,7688 га, а також існування усіх необхідних документів, пов’язаних з укладанням такої угоди. Відмова ж в наданні документів була аргументована тим, що така інформація «стосується права приватної власності, інших прав та охоронюваних законом інтересів іншої особи», а також забороною протиправного втручання в особисте і сімейне життя особи.

Водночас, під час усіх судових розглядів Інститут Медіа Права наголошував  на тому, що запитувані відомості є публічною інформацією, оскільки нею володіє суб’єкт владних повноважень, і вона стосується розпорядження державним майном. Ця інформація безпосередньо визначена Законом України «Про доступ до публічної інформації» як така, що не може бути обмеженою в доступі.