Європейський суд виправдав застосування журналістами прихованих камер

March 3, 2015

Європейський суд з прав людини у своєму рішенні від 24 лютого 2015 року у справі «Халдіманн та інші проти Швейцарії» визнав порушення статті 10 Європейської конвенції, що захищає свободу вираження поглядів.

Справа стосувалася засудження до штрафу чотирьох журналістів за те, що вони за допомогою прихованої камери записали інтерв’ю з приватним страховим брокером та використали цей запис у телевізійній документальній передачі про поширені випадки завідомо неправдивого страхового  консультування громадян.

Хоча брокер не був публічною особою, однак у даній ситуації він представляв певну професійну групу, і на думку суду, втручання у його приватне життя не було настільки серйозним, щоб переважити суспільний інтерес в отриманні інформації про порушення прав споживачів.

Крім цього, Суд зауважив, що сюжет фокусував увагу не на особистості брокера, а саме на недобросовісних комерційних практиках, і журналісти при цьому в межах етичних стандартів поширювали інформацію, достовірність якої ніхто не оспорював.

Стислий виклад рішення у справі українською мовою можна подивитись за посиланням:

http://www.medialaw.kiev.ua/laws/laws_europe/174/