Євросуд розгляне справу Інституту Медіа Права щодо доступу до автобіографій політиків

April 7, 2016

Європейський суд з прав людини взяв до розгляду скаргу Інституту Медіа Права щодо порушення статті 10 Європейської конвенції, у зв’язку з обмеженням доступу громадської організації до інформації з автобіографій лідерів політичних партій на парламентських виборах 2014 року.

Ще у листопаді 2014 року Інститут Медіа Права звернувся до Центральної виборчої комісії із проханням надати копії автобіографій очільників виборчих списків 6 політичних партій, які перемогли на виборах до Верховної Ради – Віталія Кличка, Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, Арсенія Яценюка, Ганни Гопко та Юрія Бойка. Автобіографії подаються до ЦВК при реєстрації кандидатів і на підставі статті 63 Закону «Про вибори народних депутатів України» мали би бути відкритою інформацією. Однак, Комісія відмовилась надати документи, посилаючись на конфіденційність таких відомостей.

Національні суди також стали на сторону державного органу і визнали відмову ЦВК правомірною. У зв’язку з цим, Інститут Медіа Права вирішив оскаржити зазначені рішення до Європейського суду з прав людини як такі, що порушують свободу вираження поглядів, зокрема, право на отримання суспільно важливої інформації.

«Освіта, трудовий шлях та громадська діяльність народних депутатів, на думку наших суддів, не повинні бути важливими для громадян ні під час, ні після виборів, – зауважує юрист Інституту Медіа Права Віта Володовська.На щастя, у своїй понад п’ятдесятирічній практиці Європейський суд сформулював досить переконливу позицію про те, що «конфіденційність» не може бути прикриттям для політиків, коли це заважає громадянам адекватно оцінювати своїх обранців та їх компетентність виконувати державні функції».

Процедура розгляду справи у Європейському суді може тривати декілька років. Про рух справи будемо повідомляти додатково на нашому веб-сайті.