Юрист ІМП про свободу онлайн-коментування на V-му Форумі з управління Інтернетом

October 3, 2014

На цьогорічному П’ятому українському Форумі з управління Інтернетом (IGF-UA) юрист ІМП Тетяна Семілетко привернула увагу учасників до питання відповідальності за онлайн-коментарі користувачів Інтернету.

Цей захід став продовженням серії Форумів, які проводяться в Україні щорічно з метою обговорення найважливіших аспектів розвитку Інтернет-простору в інтересах суспільства. У ході цьогорічного Форуму українські та іноземні експерти розглядали питання глобалізації управління Інтернетом і національні інтереси України; кібербезпеки; механізмів електронної демократії; використання доменного та адресного простору; а також прав людини і споживача в Інтернеті.  

Юрист ІМП Тетяна Семілетко стверджує, що розповсюдженою стала практика відключення функції коментування на українських онлайн-ресурсах, зокрема на сайтах інформагентств та новинних Інтернет-виданнях. Основною причиною цього була вказана поширеність закликів до насильства та мови ненависті з боку дописувачів. Такі дії можуть розглядатися як намагання власників сайтів уникнути юридичної відповідальності або політичного тиску (що було більш актуальним за колишньої влади). Водночас, зазначена практика, на думку Тетяни Семілетко, видається обмежувальною з точки зору реалізації права на свободу слова в Інтернеті, адже в такий спосіб вже тривалий час Інтернет-користувачів позбавляють можливості коментувати суспільно важливі теми (на деяких веб-сайтах – ще з грудня минулого року). Крім того, обмеження свободи участі у публічній дискусії, в тому числі онлайн, без спеціалізованої прив’язки до тематики такої дискусії, від розділу «Політика» до вкладки «Культура/Кіно», вважається непропорційним обмеженням з огляду на стандарти Ради Європи та практику Європейського суду з прав людини. Зокрема, у цьому відношенні варті уваги нещодавні Рекомендації Ради Європи CM/Rec(2014)6 “Посібник з прав людини для споживачів Інтернету” від 16.04.2014 р.


На завершення, юрист ІМП окреслила підхід країн Європейського Союзу до реагування на розміщений третіми особами контент, що дозволяє власникам онлайн-ресурсів уникнути відповідальності, а користувачам Інтернету – вільно обговорювати актуальні теми.