Рух ЧЕСНО вимагає покарань для кнопкодавів

May 20, 2015

У середу, 20 травня, представники Громадського руху ЧЕСНО провели під стінами парламенту акцію «Покарати кнопкодава». Мета акції – закликати народних депутатів підтримати законопроект № 1895, який включено до порядку денного парламенту цього дня. Законопроект передбачає санкції за порушення депутатами вимог щодо особистого голосування.

 

Представники ІМП разом із іншими активістами ЧЕСНО особисто зверталися до народних депутатів із закликом підтримати законопроект №1895 у першому читанні. Юрист Інституту Тетяна Семілетко розповіла про європейську практику покарань для депутатів, яку порушують вимоги персонального голосування. Юрист розповіла про випадки кнопкодавства під час голосування за зміни до Конституції та інші важливі для країни законопроекти і наголосила на неприпустимості продовження ганебної практики кнопкодавства в майбутньому.

Нагадаємо, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накладення стягнення на народного депутата за порушення вимог щодо особистого голосування (н. д. С. Лещенко, Є. Соболєв, М. Найєм, І. Луценко, А. Матвієнко, С. Заліщук) було зареєстровано в парламенті 30 січня 2015 року. До розробки законопроекту долучились юристи Інституту Медіа Права Тетяна Семілетко та Галина Чижик. Автор законопроекту – експерт Реанімаційного пакету реформ Михайло Серебряков.

Законопроект покликаний сприяти дотриманню народними депутатами України вимог Конституції та Регламенту щодо особистого голосування.  За законопроектом, до народного депутата, який порушив вимоги особистого голосування, пропонується застосовувати такі санкції:  

  • негайне залишення порушником зали засідань;
  • позбавлення народного депутата права брати участь у пленарних засіданнях Верховної Ради та припинення нарахування заробітної плати на період  такого позбавлення;
  • заборону народному депутату займати посади у парламентських комітетах та  бути учасником парламентських делегацій до кінця поточного скликання Верховної Ради.

Прийняття законопроекту сприятиме викоріненню прикрої практики кнопкодавства, яка досі існує в українському парламенті. Саме тому ми закликаємо провідні парламентські політичні сили бути послідовними та підтримати запропонований механізм покарання “кнопкодавів”.

infographic

Автор інфографіки:  Надя Кельм

 

Фото Ганни Грабарської