За підтримки ЦЕДЕМ журналісти «Радіо Свобода» захистили свої права у суді

October 4, 2016

Голосіївський районний суд Києва відмовився задовольнити позов колишнього першого заступника голови «Укрзалізниці» Максима Бланка до журналістів «Радіо Свобода» щодо захисту честі, гідності та ділової репутації. Під час розгляду цієї справи Центр демократії та верховенства права надавав юридичну підтримку журналістам.

Предметом позову став сюжет під назвою «Інфраструктура для олігарха Леоніда Юрушева», підготований журналістами програми «Схеми» – спільного проекту «Радіо Свобода» та телеканалу «UA: Перший». У матеріалі йшлося про зв’язок між екс-чиновником і його колишнім роботодавцем, бізнесменом Леонідом Юрушевим та їхній спільний бізнес. Зокрема автори зазначали, що після призначення Бланка до «Укрзалізниці», завод, що належить Юрушеву, почав регулярно вигравати тендери на ремонт пасажирських вагонів.

Колишній посадовець вимагав спростувати цю інформацію та відшкодувати йому 100 тисяч гривень моральної шкоди, 25 тисяч компенсації та 30 тисяч гривень за послуги адвоката. Проте суд зрештою погодився з аргументами захисту і відмовив у позові.