За сприяння Інституту Медіа Права подана ще одна заява до Європейського суду

February 28, 2013

Фонд захисту права на доступ до інформації (проект здійснюється Інститутом Медіа Права за фінансування Міжнародного фонду «Відродження») продовжує підтримку судового оскарження у справах, пов’язаних із доступом до інформації. 21 лютого 2013 року громадська організація «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» (м. Луганськ) за підтримки Фонду подала заяву до Європейського суду з прав людини з метою відстояти право на доступ громадськості до генеральних планів міських населених пунктів. Юридичний супровід цієї справи забезпечує адвокат Сергій Заєць.

Протягом тривалого часу Східноукраїнський центр громадських ініціатив здійснював моніторинг доступності генеральних планів міських населених пунктів, під час якого надсилались інформаційні запити на доступ до графічних складових генеральних планів 196 міст із населенням понад 50 тис. осіб та курортних населених пунктів. Однак на жоден запит органи влади не надали повної відповіді із генеральним планом. Із ситуацією з доступом до генеральних планів усіх міст України можна ознайомитися на сайті cityplan.in.ua.

ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» оскаржила до суду першу у хронологічному порядку відмову державного органу, а саме відмову Миколаївської міської ради надати доступ до інформації, що міститься у графічних складових генеральних планів. На сучасний момент організація вичерпала ефективні засоби судового захисту на національному рівні: суд першої інстанції у задоволенні позову відмовив, апеляційний суд залишив рішення без змін. У відкритті провадження за касацією було відмовлено.

Оскарження до Європейського суду з прав людини має суттєве значення у зв’язку з тим, що у провадженні судів різних інстанцій в Україні перебуває ще значна кількість подібних справ і державні органи продовжують відмовляти у наданні доступу до генеральних планів. Ця інформація має безумовну важливість для громад українських міст. Водночас Європейський суд у справах Társaság a Szabadságjogokért v. Hungary (2009) та Shapovalov v. Ukraine (2012) встановив, що у випадках, коли йдеться про інформацію, що становить суспільний інтерес, відмова держави у наданні інформації є несумісною із положеннями ст. 10 Європейської конвенції про захист прав і основоположних свобод. Таким чином, позитивне рішення Євросуду у справі Східноукраїнського центру громадських ініціатив може змінити на краще практику надання інформації громадянам в Україні.

Текст заяви до Європейського суду з прав людини

Метою проекту «Розбудова Мережі захисників права на доступ до інформації», що здійснюється Інститутом Медіа Права за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження», є забезпечення правового захисту права кожного на доступ до інформації. Детальніше про програму: http://www.irf.ua/