Захист кіосків “Преси”

February 16, 2009

Одинадцятого лютого 2008 року до Верховної Ради України було внесено проект постанови “Про внесення змін та доповнень до Постанови Верховної Ради України “Про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження” (проект №4051, н. д. Степан Курпіль, фракція БЮТ).

Автор вважає за необхідне поширити мораторій на кіоски “Преса”, адже “останнім часом у столиці та багатьох регіонах України за ініціативою органів місцевого самоврядування відбувається знищення мережі кіосків із продажу друкованих засобів масової інформації (преси). Головною причиною цього є  відсутність нормативно-правових актів, які регулюють порядок розміщення малих архітектурних форм (МАФ), що створює умови для корупційних дій з боку чиновників у багатьох містах, а особливо в столиці. На сьогодні має місце масовий незаконний демонтаж кіосків із продажу преси та відведення цих місць для закладів з ігровими автоматами, казино, барами, «наливайками» тощо“.

Серед іншого народний депутат пропонує розробити порядок розміщення книжкових магазинів у будівлях державної власності, а також кіосків із продажу друкованих засобів масової інформації (преси) на земельних ділянках у розрахунку на одну тисячу мешканців та встановлення пільгових ставок орендної плати за наймання у будівлях державної власності площ, які використовуватимуться для продажу книговидавничої продукції, а також за користування земельними ділянками, які використовуватимуться для розміщення кіосків із продажу друкованих засобів масової інформації (преси).