Закон «Про відкритість використання публічних коштів» підписано!

March 4, 2015

Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про відкритість використання публічних коштів», ухвалений Верховною Радою 11 лютого.

Згідно з новим законом,  «публічними коштами» визнаються кошти державного та місцевих бюджетів, кредитні ресурси, надані під державні та місцеві гарантії, кошти Національного банку та інших державних банків, державних цільових фондів, Пенсійного фонду та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також кошти суб’єктів господарювання державної і комунальної власності, отримані ними від їхньої господарської діяльності.

Закон зобов’язує відповідних розпорядників інформації регулярно (щоквартально або щорічно) оприлюднювати на спеціальному Єдиному веб-порталі використання публічних коштів інформацію про заплановане та фактичне використання публічних коштів, зокрема за договорами, на службові відрядження тощо. Доступ до зазначеного ресурсу має бути вільним та безкоштовним. Більше того, документ встановлює обов’язок оприлюднювати усі зазначені відомості у форматі «відкритих даних», що дозволяє їх подальше вільне автоматизоване використання.

Закон набуде чинності через 6 місяців після його оприлюднення.