Закон про заборону російських фільмів направлено на підпис Президенту

March 19, 2015

Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» 19 березня направлено на підпис Президенту. Закон, який водить обмеження на трансляцію російських фільмів в Україні, було прийнято парламентом ще  5 лютого цього року. Понад місяць текст прийнятого закону не направлявся на підпис Президенту, що є обов’язковою умовою для набрання ним чинності.

В той же час, на офіційному сайті парламенту досі не оприлюднено текст прийнятого закону. Інститут Медіа Права звертався до апарату Верховної Ради України із запитом, в якому просив надати текст прийнятого закону, на що отримав відповідь із посиланням на картку законопроекту на сайті ВРУ. Однак на парламентському сайті оприлюднено лише текст до другого читання, який істотно різниться від проголосованого 5 лютого.

Текст направленого Президенту закону, опублікувала на своєму сайті Телекритика, яка отримала документ від його ініціатора, народного депутата Миколи Княжицького. Ключовими положеннями цього документу є такі.

Закон забороняє розповсюдження і демонстрування фільмів, які містять популяризацію органів держави агресора, радянських органів державної безпеки тощо. При цьому під державною-агресором закон розуміє державу, яка окупувала території України або яка вчиняє проти України агресію та визнана на агресором Верховною Радою України. В той же час, закон визначає Російську Федерацію державою-агресором та державою-окупантом. Про це йдеться у п. 2 Прикінцевих положень.

Детальні критерії для визнання фільму таким, що містить популяризацію або пропаганду органів держави-агресора, що створює позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовує чи визнає правомірною окупацію території України, мають бути визначені Держкіно (Державне агентство України з питань кіно). Державні посвідчення на право розповсюдження та демонстрування таких фільмів не видаватимуться. Також народні депутати підтримали поправку, яка передбачає заборону на показ та розповсюдження усіх фільмів держави-агресора, виготовлених після 1 січня 2014 року.

Також закон передбачає створення Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. Такий перелік на підставі звернень РНБО, СБУ, Нацради має розробити та опублікувати на своєму сайті Мінкульт. Фільми за участі таких осіб також підлягатимуть забороні.

На телеканали, які в порушення законодавства транслюватимуть заборонені фільми,  будуть накладатися штрафи у розмірі від 10 до 50 мінімальних заробітних плат. Органом, уповноваженим накладати штрафи, є Держкіно. Моніторинг дотримання телеканалами вимог цього закону здійснюватиме Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, яка інформуватиме Держкіно про виявлені порушення.

Протягом 15 днів Президент має підписати закон, або ж скористатися правом вето. У разі ветування Президентом  закон може бути оприлюднено за підписом спікера.