Закон щодо заборони куріння в кафе, барах, ресторанах виконується на 91%

December 19, 2013

Протягом листопада 2013 року волонтери проекту «Київ без тютюнового диму» ГО «Інститут Медіа Права» та Коаліції відвідали 886 закладів ресторанного господарства у Києві, найбільших містах Криму та у 12 – ти обласних центрах України: Харкові, Львові, Одесі, Вінниці, Чернігові, Донецьку, Херсоні, Хмельницькому, Сумах, Черкасах, Луганську та Житомирі. Головною метою моніторингу було оцінити рівень виконання «бездимного закону», який повністю забороняє куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства.

Основні висновки здійсненого моніторингу:

1.      Загальний рівень виконання закону залишається достатньо високим (у 90, 6%  промоніторених закладів жодного порушення не виявлено).

2.      Всього виявлено 9, 4% порушень: 55 порушень щодо куріння сигарет (6, 2% від загальної кількості) та 28 порушень  – куріння кальяну (3, 2% від загальної кількості).

3.      Найбільшими порушниками є бари та спеціалізовані заклади (клуби, більярдні) – 14% порушень із загальної кількості промоніторених закладів цієї категорії. Далі йдуть ресторани – 10%, найменшими порушниками є кафе – 7%.

4.      Під час моніторингу волонтери також відслідковували присутність промоутерів – консультантів або певних видів стимулювання продажу сигарет: у 3,5% закладів стимулювання присутнє у формі яскравих підсвіток, вивісок, «привабливих» оформлень пунктів продажу сигарет.

За результатами виявлених порушень активісти склали і надіслали близько 50 – ти скарг до територіальних органів Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів, ще 20 – готуються.

У Києві волонтери промоніторили 162 заклади, у яких було виявлено лише 13 порушень.«Наші волонтери здійснили моніторинг закладів ресторанного господарства у всіх районах Києва. Приємно відзначити, що рівень виконання закону про заборону куріння в кафе, барах, ресторанах залишається досить високим. Порушення були виявлено лише у 8% закладів, а це майже в 10 разів менше, ніж тоді, коли діяв закон про розподіл приміщень на зони. Однак, куріння кальянів, як і сигарет, забороняється чинним законодавством, а дозвіл на куріння в приміщенні є прямим порушенням закону, – наголосив Тарас Шевченко, керівник проекту «Київ без тютюнового диму. На такі заклади наші волонтери надіслали скарги до Держспоживінспекції. Ми й надалі продовжуватимемо здійснювати моніторинг злісних порушників, систематично подавати скарги та домагатися застосування штрафів для того, аби припинити порушення закону. Усі заклади мають працювати в рівних умовах, коли куріння як кальянів, так і сигарет буде табу в приміщеннях, а відвідувачі зможуть і надалі насолоджуватися бездимним повітрям».      

Також під час прес-конференції громадськість презентувала оновлену соціальну рекламну кампанію: постери для метро-лайтів «Дякую, що не курите». Ініціатором кампанії виступили проект  «Київ без тютюнового диму», центр регіонального представництва «Життя» та Коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну» у партнерстві з Київською асоціацією офіціантів й Асоціацією замовників та виробників соціальної реклами.

Довідково: 16.12.2012 р. набув чинності ЗУ № 4844, який повністю звільнив приміщення закладів ресторанного господарства від куріння тютюнових виробів і кальянів.