Законопроект про розширення повноважень Нацради зареєстровано в парламенті

January 26, 2015

Народні депутати зареєстрували законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення (проект № 1824, н.д. Вікторія Сюмар, Дмитро Стеценко, Олександр Опанасенко, Володимир Ар’єв).

З-поміж іншого, депутати пропонують заборонити трансляцію програм та передач,  у яких присутні особи, що неодноразово у своїх публічних коментарях використовували  заклики до вчинення терористичних актів, закликів до агресивної війни, закликів до захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

Законопроект передбачає розширення повноважень Національної ради та посилення санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення. Так, за законопроектом, у випадках, передбачених законом, Нацрада може ухвалити рішення про тимчасове зупинення дії ліцензії телерадіоорганізації, провайдера програмної послуги, про тимчасову заборону на ретрансляцію телерадіопрограм та невідкладно звернутися з відповідним позовом до суду.

Штрафи за порушення вимог закону «Про телебачення і радіомовлення» залежно від характеру порушення складатимуть 5-15 % від розміру ліцензійного збору ліцензіата за отримання ліцензії. Наразі, як значиться у пояснювальній записці, застосування передбачених Законом України «Про телебачення і радіомовлення» штрафних санкцій унеможливлене недосконалістю процедури визначення їх розміру та погодження з Урядом.

Також законопроект визначає порядок судового розгляду справ  про тимчасове зупинення дії ліцензії телерадіоорганізації, провайдера програмної послуги, тимчасової заборони розповсюдження та/або ретрансляції телерадіопрограм (програм, передач) на території України

Необхідність прийняття законопроекту автори пояснюють військовою агресією на східних теренах України та особливим психологічним станом громадян України у зв’язку з цим.

Нагадаємо, Юрій Артеменко нещодавно заявляв про необхідність розширення повноважень Нацради.


Картка законопроекту:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=53673