Верховна Рада ухвалила доопрацьований законопроект про «українські квоти» на радіо

June 16, 2016

Сьогодні, 16 червня, парламент ухвалив Проект Закону «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах» (проект № 3822д, н.д. Вікторія Сюмар, Андрій Парубій, Ольга Червакова, Юрій Павленко, Владислав Севрюков та ін.). Законопроект був розроблений Робочою групою при Комітеті ВРУ з питань свободи слова на основі двох альтернативних законопроектів – 3822 та 3822-1, які були раніше повернуті парламентом на доопрацювання. До складу робочої групи також входив юрист Центру демократії та верховенсва права Ігор Розкладай та висунув такі пропозиції, щодо:

  • надання переваги радіоорганізаціям,які готові “перевищувати” законодавчу квоту і транслювати більше українських пісень, ніж це передбачено законом; 
  • поступового введення квоти (від 25% до 35%), а також 
  • виключення із первинного законопроекту положень щодо телевізійного продукту, який має регулюватись окремо із врахуванням усіх особливостей. 

Ухвалений народними депутатами закон передбачає 35-відсоткову квоту на пісні українською мовою на радіо у часових проміжках з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00. Квота вводитиметься поступово: протягом першого року дії закону частка українських пісень має становити не менше 25% загального добового обсягу пісень, другого – 30%, третього – 35%. Особлива «пільгова» квота у 25%  передбачена для радіоорганізацій, які протягом доби поширюють не менше 60 % ( 50% та 55% у перший і другий рік дії закону відповідно) пісень офіційними мовами ЄС.

Крім цього, новий закон також встановлює, що не менше 60% добового обсягу радіопередач (як новинних, так і розважальних) мають вестися державною мовою.

Радіоорганізація, яка запропонує збільшення в своєму мовленні квоти на 5 і більше відсотків від законодавчо визначених, зможе отримати перевагу у конкурсі на отримання ліцензії. Водночас, за невиконання вимог щодо обсягу пісень державною мовою у радіомовленні, телерадіоорганізація має сплатити штраф у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору.

Закон набуде чинності через 4 місяці після його опублікування.