Законопроект про звернення громадян

July 7, 2010

Двадцять четвертого липня 2010 року до Верховної Ради України було внесено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» (законопроект №6587, н.д. Юрій Мірошниченко; щодо удосконалення порядку розгляду звернень).

Автор пропонує удосконалити законопроект, який, на його думку, містить низку застарілих положень. Зокрема, основна правка закону стосується заміна слова заяви на зауваження. Серед інших новел закону є положення, за яким повторні звернення не розглядаються не лише від певного громадянина, але й від його члена сім’ї.

Серед іншого автор пропонує доповнити закон нормою, за якою отримувачі звернень можуть не розглядати запит, за умови наявності в ньому нецензурних чи образливих виразів, погроз життю, здоров’ю або майну посадової особи, а також щодо членів її сім’ї. Також відповідь може не надаватися, якщо у зверненні є пряма вказівка на це.

Утім, автор залишає норму, за якою пропозиції Героїв Радянського Союзу, Героїв України, Героїв Соціалістичної Праці, інвалідів війни мають розглядатися першими керівниками державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій особисто. Така норма вочевидь порушує право громадян на рівність при розгляді їх справ. Натомість, варто було б встановити для зазначених осіб право на першочергове звернення, що є в рамках загальноприйнятих правил.

Повна адреса проекту: http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=38107