Президент України ініціював розгляд проєкту Закону про англійську мову

June 29, 2023

26 червня 2023 року до  Верховної Ради України внесений проєкт Закону “Про застосування англійської мови в Україні”. Президент України Володимир Зеленський ініціював його розгляд та визначив законопроєкт як невідкладний. 

Проєкт має на меті врегулювати на рівні закону питання функціонування англійської мови та сприяти її вивченню громадянами України.

Так, проєкт Закону містить положення про:

  • Статус англійської мови в Україні

Англійська мова належить до мов міжнародного спілкування, тому Україна всіляко має сприяти її вивченню.

  • Осіб, які зобов’язані володіти англійською мовою

Серед них: державні службовці, військовослужбовці, поліцейські, прокурори, податківці та інші.

  • Вимоги до рівня володіння англійською мовою

Вимоги запропоновано розробляти з урахуванням рекомендацій Ради Європи з мовної освіти. 

  • Застосування англійської мови в діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, під час перетину державного кордону, у сфері освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я тощо.

В сфері кінематографії законопроєктом пропонується демонструвати в кінотеатрах іноземні фільми мовою оригіналу з субтитрами. Така практика поширена в багатьох європейських країнах. Це положення пропонується запроваджувати поступово. Так в 2025 році лише 50% іноземних фільмів будуть демонструватися мовою оригіналу з субтитрами. А з 2027 року планується, що в кінотеатрах всі іноземні фільми, мовою оригіналу яких є англійська, вже дублюватися українською не будуть, залишаться лиш українські субтитри. Крім того, громадянам буде запропонована грошова допомога для придбання квитків на фільми англійською мовою.

Ігор Розкладай, головний експерт ЦЕДЕМ з медійного права, звертає увагу на те, що законопроєкт пропонує внести також зміни до Закону України “Про медіа”:

“Перехідні положення законопроєкту говорять про те, що стаття про мову у сфері аудіовізуальних медіа має бути доповнена. Зокрема, під час оцінки того, чи дотримується мовник мовних квот чи ні, буде враховуватися лише той обсяг програм, який виконаний державною мовою”.

В обґрунтуванні необхідності ухвалення законопроєкту зазначено, що англійська мова є офіційною де-юре у 58 із 196 країн світу. Це офіційна мова ООН, НАТО та ЄС. Це мова міжнародних конференцій, спортивних змагань, світової бізнес-спільноти, яка дає доступ до передових знань та технологій.

На жаль, хоча Україна і має статус кандидата в члени ЄС, вона залишається відокремленою від ЄС мовним бар’єром. Дослідження EF “English Proficiency Index” щодо рівня володіння англійською за 2021 рік показало, що Україна займає 40 у позицію в рейтингу зі 112 країн та належить до країн із середнім рівнем володіння англійською.

Президент вважає, що ухвалити законопроєкт потрібно аби підвищити рівень конкурентоспроможності України та збільшити інвестиційну та туристичну привабливість.