Запропоновано обмежити ввезення друкованої продукції із держави-агресора

September 15, 2016

13 вересня 2016 року за ініціативою Кабінету Міністрів України до Верховної Ради України надійшов законопроект №5114 «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту», покликаний захистити український інформаційний простір від українофобської та пропагандистської російської літератури.

Зокрема, статтю 3 ЗУ «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» щодо неприпустимості зловживання свободою діяльності друкованих ЗМІ пропонують доповнити положенням про заборону їх використання для «популяризації або пропаганди органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України». Така ж норма має бути включена і до статті 28 ЗУ «Про видавничу справу».

Законопроект встановлює порядок, за яким видавнича продукція, що має походження (виготовлена) та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, може бути ввезена на митну територію України та розповсюджена на її території. Для цього, відповідно до запропонованих змін до ЗУ «Про видавничу справу», потрібно отримати дозвіл, крім випадків, коли таку продукцію ввозять громадяни в ручній поклажі або супроводженому багажі загальною кількістю, що не перевищує 10 примірників.

Аналіз та оцінку видавничої продукції за проектом закону здійснюватиме експертна рада Держкомтелерадіо, яка формуватиметься з представників органів державної влади, галузевих асоціацій, спілок, громадського експертного середовища, провідних діячів культури, мистецтва, науки і освіти, психіатрів, фахівців у галузі інформації. Критерії для такого оцінювання за законопроектом має розробити та затвердити Держкомтелерадіо самостійно. Видання або надання відмови у виданні дозволу на ввезення видавничої продукції, що походить з держави-агресора, тимчасово окупованої території України, здійснюватиметься безоплатно протягом 10 календарних днів з дня надходження заяви та документів, необхідних для його видання. Передбачено, що Держкомтелерадіо має вести реєстр дозволеної видавничої продукції держави-агресора і розміщувати його на своєму офіційному веб-сайті та єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

За розповсюдження продукції держави-агресора без дозволу запропоновано накладення штрафу у розмірі 10 мінімальних заробітних плат (зараз – 14 500 грн.) за кожен випадок такого розповсюдження, вчиненого вперше, та у розмірі 50 мінімальних заробітних плат (зараз – 72 500 грн.) за кожен наступний випадок такого розповсюдження. Рішення про накладення штрафу ухвалюватиме Держкомтелерадіо на підставі звернень правоохоронних органів, юридичних та фізичних осіб.