Успішна адвокація Кампанії “За безпечні дороги”: запуск системи фотовідеофіксації в Україні

June 1, 2020

Починаючи з моменту створення Кампанії “За безпечні дороги” з 2016 року ми продовжували адвокатувати та наголошувати на необхідності запровадження системи фотовідеофіксації порушень правил дорожнього руху в нашій країні.

Метою створення нашої кампанії є зниження кількості загиблих та травмованих на дорогах України. Вже впродовж чотирьох років ми беремо участь у численних заходах, обговореннях, дискусіях, аналізуємо законопроекти, готуємо аналітичні матеріали, проводимо інформаційні кампанії та акції, пояснюємо та наголошуємо на важливості дотримання елементарних правил дорожнього руху. 

На жаль, щороку на дорогах України гине не менше 3500 осіб та травмується не меншу 30 000 осіб. Лише з січня по квітень 2020 року (включно) на дорогах України загинуло 950 людей, тобто в середньому за добу гинуло 8 людей, а кількість травмованих сягнула майже 8500 осіб. За добу в Україні травмується в середньому 70 людей. Статистика ДТП з загиблими і травмованими в нашій країні є найвищою серед європейських країн. 

Тому ми неодноразово закликали уряд системно працювати над вирішенням цієї проблеми і ухвалювати рішення, які допомагатимуть запобігти аваріям. Одним з таких рішень є запровадження та запуск системи автоматичної фотовідеофіксації порушень правил дорожнього руху. Серед них термінове повернення контролю швидкості руху, зокрема, створення системи автоматичного контролю швидкості (https://bit.ly/3gwR81m).

Ми проводили акцію “Увага! Аварійно небезпечна Україна” щодо безпеки руху на дорогах та висували вимоги до українського уряду: забезпечити контроль швидкості на дорогах, посилити покарання за порушення правил та запровадити “пункти тверезості” для водіїв (https://bit.ly/3darOw9).

Ми також проводили виставку у Верховній Раді України, присвячену проблемам ДТП в нашій країні. Звертали увагу парламентарів на те, що у кожній другій смертельній аварії швидкість відіграла певну роль (https://bit.ly/3eEu92P).

Численні звернення та заяви до Міністра внутрішніх справ України з проханням відновити контроль за швидкістю шляхом запровадження системи автоматичної фіксації порушень ПДР по всій країні включали змістовні обгрунтування міжнародних практик щодо її необхідності. Саме впровадження даної системи допоможе знизити кількість ДТП із потерпілими на 17-20%, а також кількість усіх ДТП на 10% (https://bit.ly/36F1sQw).

Виступи на зустрічах, організація спільних обговорень з представниками органів державної влади та міжнародних інституцій, обговорення та напрацювання конкретних рішень, кроків зі зменшення кількості загиблих та травмованих на дорогах України – такими були кроки Кампанії “За безпечні дороги” задля втілення цієї мети. Варто згадати, зокрема, участь у круглому столі “Управління швидкістю в населених пунктах” (https://bit.ly/2Mjn5MV), у конференції “Безпека дорожнього руху в Україні” (https://bit.ly/2ZHgkMJ) та інші експертні дискусії. 

Розробка методик обмеження швидкості руху (https://bit.ly/2B394QO), створення Маніфесту “За безпечні дороги” (https://bit.ly/34DII2u), підписантами якого є 26 організацій, які працюють у сфері безпеки дорожнього руху в Україні, робота над законопроектами у сфері безпеки дорожнього руху, підготовка інформаційних та аналітичних матеріалів в соціальних мережах, висвітлення та тривала робота над запровадженням системи фотовідеофіксації як дієвого інструменту, завдяки якому тисячі людських життів можуть бути врятовані, нарешті увінчалася успіхом. 

1 червня 2020 року, відбулася історична подія не лише для українських водіїв, а й для всіх громадян України, які можуть почувати себе трішки безпечніше на дорогах України. Ми раді і пишаємося тим, що доклали своїх зусиль до запуску повноцінної роботи системи фотовідеофіксації порушень правил дорожнього руху в нашій країні.

Впродовж цих років ми співпрацювали з представниками багатьох громадських організацій та органів державної влади, тож вдячні їм за підтримку та реалізацію такого важливого інструменту на дорогах України: